Правителството на френския президент Еманюел Макрон най-после разкри дългоочаквания план

...
Правителството на френския президент Еманюел Макрон най-после разкри дългоочаквания план
Коментари Харесай

Правителството на Макрон разкри трудовата реформа във Франция

Правителството на френския президент Еманюел Макрон най-сетне разкри дълго чакания проект за промяна в трудовото законодателство, обсъждан като основна част от реформаторските му планове за френската стопанска система.

Целта е да се даде опция за по-голямата част от изискванията на труд да се дефинират на работното място, в сравнение с секторно ниво. Друга цел е да се дефинират предели за отплата при случаи на непозволено уволняване и да се форсира разрешаването на такива случаи от страна на трудовите съдилища.

Законът за трудовата промяна " Ел Хумри " (кръстен на тогавашния министър на труда Мириам Ел Хумри, б.р.), признат през 2016 година, срещна остро опълчване от няколко профсъюза с аргумента, че той подкопава върховенството на френския Кодекс на труда - общ брой от закони и стандарти, основани през последните 200 години.

Новите промени не престават. Ето основните детайли в тях:

Правила в дребните компании

Работодатели с по-малко от 20 души личен състав ще могат да договарят непосредствено със чиновниците за разпоредбите на работното място даже при липса на вътрешни профсъюзи.

За компания с под 50 чиновници без профсъюзи, представител, определен от чиновниците, ще може да се договаря с работодателя.

Прекратяване на трудов контракт по взаимно единодушие

През 2008 година бе въведена опцията работодателят и неговият чиновник да прекратят трудовия контракт по взаимно единодушие, с цел да се избегнат продължителни процедури за уволняване и оставка без компенсации за безработица за чиновниците.

Новата промяна ще разреши на няколко чиновници да договарят дружно такива доброволни съглашения.

Бюрократични спънки при уволняване

Работодателят към този момент няма да бъде наказван от трудовите съдилища, в случай че са позволени механически неточности при освобождението от работа, само че самото уволняване се смята за целесъобразно. Ще бъде въведен нов банален формуляр за уволняване.

Обхват на оценката на икономическите учредения за уволняване

Понастоящем трудовите съдилища във Франция правят оценка здравето на фирмите в международен мащаб, с цел да решат дали имат стопански аргументи да уволняват служащи.

Обхватът ще бъде понижен единствено до национално ниво, какъвто е казусът в множеството други европейски страни, като се даде повече независимост на деяние на мултинационалните компании да поправят равнищата на личния състав във Франция.

Правила на работното място

Целта е да се вкара дълъг лист от въпроси, които могат да бъдат заложени на равнище компания. Законът " Ел Хумри " вкара опцията за отвод от споразуменията в съответния бранш, с цел да дефинира заплащането за ексклузивен труд, новата промяна ще разшири листата на опциите за безучастие и в други области.

Обезщетения при уволняване

Целта е да се лимитират присъдите за незаслужено обезщетение при уволняване и да се редуцира времето, належащо за взимане на правосъдни решения в трудовите съдилища.

Аргументът е, че работодателите се нуждаят от повече предвидимост по отношение на времето и цената на противоречивите уволнения и ще бъдат по-склонни да наемат, в случай че имат сходна изясненост.

Опитите да се включи това предписание в трудовия кодекс се провалиха, тъй като конституционният съд първо анулира мярката по механически аргументи, а предходното държавно управление по-късно реши да прокара други детайли на промяната.

Намаляване на броя на консултативните органи

Целта е да се понижи броят на вътрешните конгреси, посредством които чиновниците се съветват по въпроси, вариращи от работно време и условия до здраве и сигурност. Идеята е да се обединят 3 от актуалните 4 органа за всички компании с повече от 50 чиновници.

Увеличаване на компенсациите

В знак на благосклонност към профсъюзите, компенсациите, които работодателите би трябвало да изплатят на служащите си, ще бъдат увеличени с 25%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР