Правителството на Франция и избраните длъжностни лица от Корсика се

...
Правителството на Франция и избраните длъжностни лица от Корсика се
Коментари Харесай

Корсика се придвижва към автономия в рамките на Франция

Правителството на Франция и определените длъжностни лица от Корсика се споразумяха за формулировката за даване на автономност на средиземноморския остров, район, който постоянно се възмущава от ръководството на Париж.

Президентът Еманюел Макрон през септември сложи шестмесечен краен период, с цел да откри метод да даде на острова " форма на автономност ".

Корсиканците от дълго време желаят да имат думата по личните си каузи, както и формален статут на езика си и отбрана от външни лица, които купуват земя - две трънливи претенции, които до момента Париж не желаеше да удовлетвори.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен (на снимката) и корсикански чиновници в ранните часове на деня споделиха, че са се споразумели за дефиниция, която да бъде вписана в конституцията.

„ Този парламентарен текст планува признаването на статут на автономност на Корсика в границите на френската република, която регистрира нейните лични ползи, свързани с това, че е средиземноморски остров, нейната историческа, езикова и културна общественост е развила изключителни връзки с нейната земя “, се споделя още в първия ред, съобщи Агенция Франс Прес.

Дарманен съобщи, че и двете страни са се съгласили " законите и наредбите да могат да бъдат приспособени " на острова.

„ Ние направихме крачка към автономност “, само че „ няма разделяне сред Корсика и републиката “, сподели още той.

В текста не е упоменато корсиканският език да стане формален.

Президентът на изпълнителния съвет на Корсика Жил Симеони, покровител на автономията, приветства решението като " основна стъпка ".

„ Принципът на законодателна власт, подложена на контрол от страна на Конституционния съвет “ в Париж беше ясно дефиниран, акцентира той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР