Правителството на Борисов не се справи с нито една от

...
Правителството на Борисов не се справи с нито една от
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Правителството да договори доставка на руската ваксина „Спутник V“

Правителството на Борисов не се оправи с нито една от последствията на рецесията от Covid-19. Очакваме от управлението на Народно събрание да бъде незабавно включено в програмата на Народното събрание решението, което внасяме през днешния ден за съветската ваксина.
В Декларация от името на Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова настоя Народното събрание да одобри решение, с което да разпореди на българското държавно управление да стартира двустранни диалози за доставка на съветската имунизацията „ Спутник V “.

Лидерът на левицата в Народното събрание заяви, че през днешния ден решението ще бъде импортирано в деловодството на Народното събрание и прикани то да бъде включено в програмата на Народното събрание преди неговото разформироване за изборите. В противоположен случай Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ ще упражни правото си да свика изключително съвещание.

Пълния текст на Декларацията от името на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “:

Уважаеми български жители,

Правителството на Борисов не се оправи с нито една от последствията на рецесията от Covid-19 – нито здравната, нито обществената, нито икономическата. А в този момент е наред процесът по непринудено имунизиране и осъществяването на имунизационния проект.

Ситуацията е следната – България е на едно от последните места в Европа и близо два месеца след началото на процеса са направени към 135 000 имунизации, а 1/5 от ваксинираните са получили втора доза от имунизациите.

Разбира се, надалеч по-добре стоят нещата в другите европейски страни, където първенци са Дания, Италия, Испания, Словения. Много по-добре са и страните към нас – Сърбия, Турция, Гърция, където имунизираните са четирикратно по-висок дял.

Преди два дни ръководещите и Националният действен щаб зарязаха Националния имунизационен проект с неговите 5 етапи и пуснаха свободно имунизациите на „ Астра Зенека “ за искащите да се имунизират. Извиха се опашки в София и в огромните градове, където искащите се подредиха рано от сутринта да получат тази ваксина. Разкрити бяха и денонощни пунктове, включиха се и персоналните лекари.

Какво се оказа обаче след това – няма ваксини. Хаос и непросветеност в цялата страна. Карате персоналните лекари да вършат описи, а по-късно ги връщате, тъй като не са обезпечени имунизациите.

Според европейските прогнози, в случай че държавното управление работи по този начин по този въпрос, 70% от популацията ни ще бъде имунизирано през 2040 година Вашата непросветеност и безредица ще се отрази дълготрайно освен на здравния статус на популацията ни, само че и на стопанската система и на стандарта на живот. Държави, които напреднаха в този развой, ще възстановят по-бързо стопанските системи си и ножиците сред нас и тях ще се отворят фрапантно.

Както нормално, и министър председателят, и министри се оправдаха с непознати неточности. Скриха се зад тила на Европа, накараха се на производителите на ваксини – в остарял жанр, все някой различен е отговорен. Само че ето по какъв начин стоят нещата е Европа и какво споделят комисарят по опазване на здравето и представителят на Европейската комисия: по думите на Европейският комисар по опазване на здравето страните в Европейски Съюз като Унгария са в правото си да се доставят с ваксини, каквито преценяват. Без да разчитат само на Европейската тактика, която включва препаратите на „ Файзер “, „ Модерна “ и „ Астра Зенека “. Ето какво споделя представителят на Европейската комисия в отговор на въпрос, обвързван с съветската ваксина „ Спутник V “: „ Държавите от Европейския съюз имат свободата да се доставят с ваксини отвън тактиката на Европейска комисия, само че на лична отговорност. “

И тук идва въпросът за отговорността. Смели държавници в Европа и света не се скриха зад непознати решения и поеха персонална отговорност пред народите си. Нищо сходно не може да чакаме от нашия министър председател, несъмнено. Първият път, в случай че си спомняте, държавното управление се скри зад решение на Народното събрание. Поиска от народните представители да одобрим дейности на държавното управление за подписване на съглашения за покупка на ваксини. Спомняте ли си това решение на Народното събрание от 3 декември 2020 година?

Тъй като не можем да чакаме министър председателят да прояви изключителна храброст в тази обстановка, ние поемаме самодейността и внасяме през днешния ден в Народното събрание решение да се търсят спомагателни благоприятни условия за България като настояваме Народното събрание да разпореди на българското държавно управление да стартира двустранни диалози за доставка на имунизацията „ Спутник V “, както направиха Унгария, Израел и Словения.

Настояваме това решение да бъде прегледано преди разформироване на Народното събрание. Забавянето ще се отрази тежко. Приемането на това решение ще даде опция искащите непринудено да се имунизират да имат достъп до ваксини и да имат право на по-широк избор. Това ще помогне на здравната система и на стопанската система. Темповете на имунизиране са изискване за разхлабване на ограниченията, за възобновяване на работата на бизнеса, за повишението на качеството на живот на българските жители и за плавното възобновяване на България от рецесията.

Днес решението се внася в деловодството на Народното събрание. Очакваме от управлението му то да бъде незабавно включено в програмата на Народното събрание преди да се разпуснем за изборите. В противоположен случай, ще упражним правото си по Правилника за активността и работата на Народното събрание и с подписи ще желаеме изключително съвещание по този въпрос.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР