Правителството на богатата на петрол държава, търсеща начини за заобикаляне

...
Правителството на богатата на петрол държава, търсеща начини за заобикаляне
Коментари Харесай

Венецуела спира да търгува нефта си в долари, иска евро

Правителството на богатата на нефт страна, търсеща способи за заобикаляне на американските наказания, заяви на търговците на нефт, че към този момент няма да приема или изпраща заплащания в долари.

Информацията пристигна от осведомени държавни източници, представени от Wall Street Journal. Търговците на нефт, които изнасят петролни артикули от Венецуела или внасят петролни артикули в страната, са почнали да обръщат своите фактури в евро.

Държавната петролна компания Petróleos de Venezuela SA, известна като PdVSA, уведоми частните си сътрудници да открият сметки в евро и да преобразуват съществуващите парични наличия в главната валута на Европа, заяви един от комерсиалните сътрудници на компанията. Мярката има за цел да заобиколи финансовите наказания на администрацията на президента Доналд Тръмп. PdVSA и енергийното министерство на страната към този момент отхвърлят коментар. Новата политика за заплащания не беше оповестена обществено, само че държавното управление на президента Николас Мадуро загатна, че се движи в тази посока, откакто Министерството на финансите на Съединени американски щати забрани на която и да било американска компания или жител, да купува новоемитиран венецуелски дълг.

Правителството на Венецуела стартира да назовава глобите "блокада " посредством обширния държавен медиен уред.
Този език прилича стила, който Куба употребява, когато се базира на икономическото ембарго на Вашингтон против острова. "За да се борим против икономическата обсада, ще употребяваме кошница от валути, с цел да се освободим от $ ", сподели в петък вицепрезидентът Тарек Ел Айсами, който е включен в черния лист на Съединени американски щати. Венецуела става все по-изолирана от интернационалната финансова система, защото господин Мадуроизползва все по-силови способи за потушаване на антиправителствените демонстрации.
Те към този момент доведоха до гибелта на повече от 120 души.

Големите интернационалните банки са все по-предпазливи да вършат бизнес с неговото държавно управление, принуждавайки PdVSA да разчита на банки като съветската "Газпромбанк " и Китайската CITIC Bank да обработват значими заплащания по петролните договори. Експертите, които наблюдават деликатно стопанската система на Венецуела, бяха комплицирани от държавната политика против $, като означиха, че за страната е мъчно да се изолира от финансовата система на най-големия си търговски сътрудник.
Износът на нефт от Съединени американски щати и за Съединени американски щати образува към 95% от облагите от Венецуела в твърда валута.

(Венецуела изнася, само че и внася нефт от Съединени американски щати, тъй като, въпреки да разполага с едни от най-големите международни ресурси на петрол, по-голямата част от Венецуелския нефт се състои най-вече от тежки фракции и се постанова разреждането му с по-леки типове петрол, като американския лек недопечен нефт, с цел да бъде стопански оправдана преработката му - бел. на редактора) Хенкел Гарсия, икономист в основаната в Каракас консултантска компания Иконометрика, съобщи, че държавното управление се притеснява от спомагателни финансови наказания от Съединени американски щати, както и че активите му в чужбина могат да бъдат иззети по американско разпореждане.
Венецуела е изправена пред десетки интернационалните каузи, защото задграничните компании търсят отплата за своя благосъстоятелност, национализирана през последните години от чависткото държавно управление. Поддържането на притока на валута от търговия с нефт, е приоритет за господин Мадуро, който е изправен пред спад на добиваната сурова продукция и идни към 3,5 милиарда $ заплащания по облигации по-късно тази година. Г-н Maduro отговори на глобите в Съединени американски щати, като упрекна господин Тръмп, че води "икономическа война " против него, в изискванията на невиждана криза.

Последните наказания на Вашингтон не разрешават на всеки жител или индивид от Съединени американски щати да купуват от PdVSA нов дълг със период на падежа над 90 дни.
Някои юристи интерпретират това, като включват и договорите за продажба на нефт, издадени от венецуелската компания. Венецуелският президент даде обещание да трансферира търговията на страната надалеч от Съединени американски щати и да сътвори кошница от валути от Русия, Китай и Индия. "Търговията в евро наподобява като втори най-хубав избор ", счита господин Гарсия. "Когато споделят, че минават към рубли или юани, това е просто антиимпериалистическа изразителност ". Правителството на Венецуела спря през вчерашния ден търговете за долари за вносители, обосновавайки се със глобите на Съединени американски щати.
Служителите на страната също са в ранни договаряния с бутикови финансови компании в Европа и Азия за преструктуриране на доларовия си дълг в разнообразни валути, съгласно източник, осведомен с въпроса.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР