Правителството на Башар Асад успя с помощта на съюзниците си

...
Правителството на Башар Асад успя с помощта на съюзниците си
Коментари Харесай

Русия дала на Турция месец, за да се махне от Идлиб

Правителството на Башар Асад съумя благодарение на съдружниците си да се оправи с мощните сили на съперниците си в югозападната част на страната – провинциите Даръа и Кунейтра. Това обаче е прекомерно смален мащаб на очертаващото се в Идлиб, където по пресмятания има към 40 хиляди въоръжени съперници на Дамаск. При това са прекомерно размесени групировки на Ал Кайда, ИД, Свободна сирийска войска и други.

Редът на Идлиб обаче наближава и не може да бъде безпределно отлаган. Големият проблем е Турция, чиито постове пазят периметъра на територията от сирийската войска.

Операцията в Даръа беше решена от „ тихата дипломация” сред Москва и Тел Авив. Съдбата на Идлиб би трябвало да се реши от Москва и Анкара по същия метод, само че явно Турция натъртва на по-силови разновидности в собствен интерес. В разнообразни непознати медии се промъкват сведения, че Москва играе съответно, като дала на Турция период от един месец, с цел да се оправи със обстановката в Идлиб и да раздели „ своите” (Свободната сирийска войска - ССА) от „ другите”.

Ако Анкара не се оправи както би трябвало, то всички групировки в Идлиб ще станат цели на Сирийската войска и нейните съветски съдружници.

Сега главен проблем за Турция и Русия в тази част на Сирия са остатъците от терористичните формирования, формирани в следствие от разпадането на Джебхат ан-Нусра (сирийската Ал Кайда). Турция се занимаваше с казуса известно време, само че не съумя да го реши заради зародили други проблеми.

След разрива със Съединени американски щати, Турция не може да си разреши изостряне на несъгласията с Русия. Сега за месец двете страни би трябвало да обезвреждат въздействието на крайните групировки в Идлиб.

Междувременно Турция стартира да сплотява локалните сили въз основата на ССА, като, по разнообразни пресмятания, консолидацията на опозиционните групи може да докара до основаване на войска с бройка до 70 хил души.

Не би трябвало да се не помни, че бойците от ССА не са идейно единни, в нейните редове има хора, които към този момент компромисно застъпват доближаване с режима. Това беше демонстрирано неотдавна в Даръа, където групировката Шаабаб ал-Сунна мина на страната на армията и почтено се сражаваше дружно с нея срещу ИД.

Турският специалист Керам Йълдъръм твърди, че Ердоган се застрахова от бързото сирийско нахлуване в Идлиб посредством плануваната за 7 септември среща на високо ниво сред РФ, Турция, Франция и Германия.

Вчера, 5 август, БЛИЦ осведоми за изказване на китайския дипломат в Дамаск, че Китай има намерение да се намеси в Сирийския спор и в случай че това стане действителност, то може да докара до съществена смяна в целия Близък Изток.

Редакция БЛИЦ (по изявления в непознати медии)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР