Правителството на американския президент Доналд Тръмп наложи санкции на своя

...
Правителството на американския президент Доналд Тръмп наложи санкции на своя
Коментари Харесай

САЩ наложи санкции на Турция заради покупката на руските ракети

Правителството на американския президент Доналд Тръмп наложи наказания на своя натовски съдружник Турция поради покупката на съветска система за противоракетна защита, с което заложи основата за по-нататъшна борба сред двете страни единствено месец преди встъпването в служба на определения за президент Джо Байдън, съобщи Асошиейтед прес.

Вашингтон и Анкара са в напрегнати връзки освен поради решението на Турция да закупи съветската противоракетна система С-400, само че и поради турските дейности в Сирия, в спора сред Армения и Азербайджан и в Източното Средиземноморие.

Заради покупката на съветските ракети Съединени американски щати към този момент изключиха Турция от присъединяване й в създаването на стелт изтребителя F-35 и в взаимната подготвителна стратегия за новия аероплан, само че се въздържаха от други наказателни ограничения макар отправяните от Вашингтон предизвестия, че съветската противоракетна система е несъвместима с натовските въоръжения и е евентуална опасност за сигурността на съдружниците.

"САЩ ясно и неведнъж демонстрираха на Турция от най-високи нива, че покупката на системата С-400 ще заплаши сигурността на американската военна технология и на нашия личен състав и ще даде обилни средства на съветския защитителен бранш, а също по този начин ще даде достъп на Русия до турските въоръжени сили и турската отбранителна промишленост ", сподели държавният секретар Майк Помпейо във връзка на днешното решение за глобите.

"Турция обаче реши да продължи доставката и тестванията със системата С-400 макар съществуването на различни съвместими натовски системи за потребностите на своята защита ", акцентира Помпейо.

Призовавам Турция да реши казуса със С-400 неотложно в съгласуваност със Съединени американски щати. За Съединени американски щати Турция е скъп съдружник и значим районен сътрудник в областта на сигурността и ние желаеме да продължим продължаващото десетилетия ползотворно съдействие в региона на защитата, като преодолеем допустимо най-скоро пречката, която съставлява притежанието на С-400 от Турция, добави държавният секретар.

Санкциите на Съединени американски щати са ориентирани против съответни ръководители на основната турска организация за военни доставки, като се блокират техни активи, намиращи се под пълномощия на Съединени американски щати, и им се не разрешават да посещават Америка. Налага се възбрана върху множеството експортни лицензи и върху заемите и заемите на организацията, отбелязва АП.

Решението на Турция ни остави без конкуренция, сподели на собствен ред помощник-държавният секретар на Съединени американски щати за интернационалната сигурност Кристофър Форд и изрази вяра турското държавно управление да прояви предпочитание да разиска с американската страна намирането на решение на въпроса, показват Ройтерс и ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР