Правителството на американския президент Джо Байдън е уведомило Конгреса, че

...
Правителството на американския президент Джо Байдън е уведомило Конгреса, че
Коментари Харесай

Белият дом подготвя продажбата на изтребители F-16 за 20 млрд. долара на Турция - Свят

Правителството на американския президент Джо Байдън е уведомило Конгреса, че се приготвя за възможна продажба на изтребители F-16 на Турция на обща стойност от 20 милиарда $, заяви Ройтерс, като се базира на трима неназовани осведомени източници.

Неформалното съобщение е ориентирано към комисиите в Сената и в Камарата на представителите, които упражняват надзор върху продажбите на оръжие.

През октомври 2021 година Турция изиска да закупи 40 броя нови F-16 и съвсем 80 комплекта за рационализация на към този момент съществуващите изтребители от този вид в турските военновъздушни сили. Техническите диалози сред двете страни завършиха неотдавна.

Правителството на Байдън е заявявало, че поддържа продажбата и от месеци е в неофициални контакти с Конгреса за обезпечаване на поддръжка. Засега обаче опитите да бъде получена зелена светлина не съумяват.

" Многократно съм заявявал ясно, (че) изрично се опълчвам на препоръчаната от държавното управление на Байдън продажба на нови самолети F-16 на Турция ", сподели в изказване сенаторът-демократ Боб Менендес, ръководител на комисията по външните работи в сената.

Макар че продажбата е към момента в неофициалната процедура на обзор, малко евентуално е Конгресът да утвърди продажбата, до момента в който Турция отхвърля да пристъпи към ратификацията на присъединението на Швеция и на Финландия към НАТО.

Уведомлението за проектите на държавното управление да достави на Турция мечтаните изтребители, за което осведоми първо " Уолстрийт джърнъл ", идва директно преди идното в сряда посещаване във Вашингтон на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който ще разиска с домакините си серия от несъгласия, в това число в Сирия и по въпроса за оръжейните доставки.

След неофициалния обзор, по време на който водачите на комисиите ще могат да слагат въпроси или да изричат запаси по договорката, държавното управление механически ще може да насочи публично съобщение към Конгреса. Според почитан източник обаче е " подозрително ", че държавното управление ще бъде в положение да продължи процедурата, в случай че Менендес не отдръпна възражението си.

Сенаторът съобщи, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган демонстрира неуважение на човешките права и демократичните правила и демонстрира " тревожно и дестабилизиращо държание в Турция и против прилежащи съдружници в НАТО ". " Докато Ердоган не спре заканите си (...) и не стартира да се държи, както един благонадежден съдружник би трябвало да прави, аз няма да одобря тази продажба ", сподели Менендес.

Той съобщи още, че приветства новините за продажбата на нови изтребители F-35 на Гърция, като дефинира Атина като " благонадежден съдружник в НАТО " и сподели, че продажбата " укрепва качествата на двете страни (САЩ и Гърция - б.ред.) за пазят общите правила, в това число нашата групова защита, демокрацията, човешките права и върховенството на закона ".

Други фактори, които въздействат върху настроенията в Конгреса, са несъгласията сред Вашингтон и Анкара в Сирия и влошаващото се положение на човешките права в Турция, написа Ройтерс.

Според американския закон Конгресът може да блокира продажбата, като одобри резолюция, с която да изрази противоречие след приемането на официално съобщение. Това обаче е малко евентуално да стане, в случай че президентът Байдън реши да продължи със договорката макар възраженията на Конгреса. Въпреки че сходни резолюции са били гласувани в предишното, до момента не е събирано болшинство от две трети и в двете камари, с цел да бъде преодоляно президентското несъгласие.

(БТА)

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР