Правителството на американския президент Джо Байдън е решило да предостави

...
Правителството на американския президент Джо Байдън е решило да предостави
Коментари Харесай

САЩ предоставя касетъчни боеприпаси на Украйна

Правителството на американския президент Джо Байдън е решило да даде касетъчни муниции на Украйна, като се чака в петък да разгласи, че Пентагонът ще изпрати хиляди от тях като част от нов пакет военна помощ на стойност 800 млн. $, е съобщил осведомен източник, представен от Асошиейтед прес. 

Решението е взето в изискванията на опасения, че противоречивите муниции могат да причинят цивилни жертви. Според източника Пентагонът ще даде муниции, които имат понижен % неизбухнали заряди, което значи, че и рискът от инцидентни цивилни жертви ще бъде по-нисък.

Касетъчните муниции са оръжия, които избухват във въздуха и освобождават по-малки експлозиви, които се разпръскват на огромна повърхност и имат за цел да поразят голям брой цели едновременно.

Украински представители неведнъж са желали сходни муниции в поддръжка на акцията си да пробият съветските отбранителни линии. Руските сили към този момент са употребявали касетъчни бомби на бойното поле и то с висок % неизбухнали заряди, декларират представители на Съединени американски щати.

Според Международния комитет на Червения кръст някои касетъчни муниции имат дял на неизбухналите заряди до 40 %. В четвъртъкпредставители на Съединени американски щати обявиха, че при мунициите, които ще бъдат изпратени в Украйна, този дял е под 3 %.

Над 120 страни по света са се включили към конвенцията, която не разрешава производството, съхранението и използването на касетъчни муниции. Съединени американски щати, Русия и Украйна обаче не са страни по конвенцията.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР