Правителството излезе с компромисно решение за износа на горива от

...
Правителството излезе с компромисно решение за износа на горива от
Коментари Харесай

България ще изнася горива до 5 март. После ще се изнася по списък

Правителството излезе с компромисно решение за износа на горива от България по време на двете години на дерогацията, който ще е вероятен до 5 март 2023 година

Отмяната му идва в последния вероятен ден и се очакваше, като в понеделник можеше да се стигне до неспособност на зареждането на самолетите и корабите с гориво. За Европейски Съюз рестриктивните мерки с покупките на подготвени горива са от 5 февруари съгласно решението на кабинета.

Износът ще е изцяло свободен в идващите 3 месеца до 5 март, или месец след общата за съюза възбрана за покупка на съветски подготвени артикули.

След тази дата износът на скъпите петролни артикули (т.е. бензин, дизел, авиационно гориво) ще бъде вероятен по лист, който ще се сформира от Министерски съвет. Или основава се избрана еластичност по отношение на потребностите на локалния пазар и тези на износа, като компромисното решение евентуално има за цел и да не се влиза в спор с Брюксел.
Реклама Какво разписа Министерски съвет
" С решението се не разрешава продажбата на купувачи, ситуирани в друга страна членка или в трета страна, на нефтопродукти, създадени от недопечен петрол, транспортиран по море с генезис Русия или изнесен от Русия с кодове по КН 2710, като се изключи нефтопродукти, посочени в приложението към решението на Министерския съвет, както и в случаите на корабно зареждане. Забраната влиза в действие от 5 март 2023 година "

Във въпросния забранителен лист на нефтопродукти класифицирани в код по КН 2710 (това е и раздела артикули, неразрешен от ЕС) влизат артикули като бензина, дизела, авиационното гориво, тежки горива, масла. (В възбраната за експорт на Европейски Съюз не са включени други артикули с други кодове, като битум, пропан-бутан, парафин и т.н.) Вратичката, която си оставя България, е износът да е вероятен категорично при корабно зареждане, както и на артикули, които категорично Министерски съвет е записал в лист. Очакванията са да има възбрана да вземем за пример за дизела, само че позволение на експорт за авиационното гориво, бензин и така нататък

Междувременно в парламанта не престават да се движат разнообразни законопроекти по тематиката със възбраната на износа от рафинерията, като, последвано от изявление на Йордан Цонев за идна законова самодейност за влизане в оперативното ръководство на " Лукойл Нефтохим Бургас ". Опция за краткотрайно ръководство на рафинерията от страната приготвя и " Демократична България ".

Какво мисли еврокомисията, към този момент е незнайно. Въпросът е, че задачата е да се ограничи използването на съветската суровина, а действието на България не е в тази посока. Опция е да няма реакция, а от Брюксел да стартират процедура за наказания против страната ни.
Реклама Свързани публикации Движение за права и свободи към този момент върви напред със възбраната на експорт на горива от " Лукойл " 30 ноември 2022, 21:08 Нерафинираната оферта на " Лукойл " 25 ноември 2022, 06:49 " Лукойл Нефтохим Бургас " стопира да работи на ишлеме и дава обещание налози тук 21 ноември 2022, 19:34 Държавата ще се опита да таксува " Лукойл Нефтохим Бургас " с спомагателен налог 3 ноември 2022, 08:19 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР