Правителството има приоритети, но не знае кога и как точно

...
Правителството има приоритети, но не знае кога и как точно
Коментари Харесай

Правителство има, кризата продължава

Правителството има цели, само че не знае по кое време и по какъв начин тъкмо ще ги извърши. Няма изясненост по какъв начин ще се вземат решенията в ротационното ръководство. Обединението сред ПП-ДБ и ГЕРБ се наложи поради редица опасности пред страната
През лятото на 2021 година съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов твърдеше, че плаващите болшинства зад един кабинет " могат да се трансфорат в рецепта за вземане-даване през задната врата, където експерти са Движение за права и свободи ".
Правителството има цели, само че не знае по кое време и по какъв начин тъкмо ще ги извърши. Няма изясненост по какъв начин ще се вземат решенията в ротационното ръководство. Обединението сред ПП-ДБ и ГЕРБ се наложи поради редица опасности пред страната
През лятото на 2021 година съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов твърдеше, че плаващите болшинства зад един кабинет " могат да се трансфорат в рецепта за вземане-даване през задната врата, където експерти са Движение за права и свободи ".

Само две години по-късно, ден след избирането на първото в страната ротационно държавно управление на ПП-ДБ и ГЕРБ, което вместо на съдружен контракт се крепи на " джентълменска сделка ", думите на Иванов се потвърдиха. И най-малко на пръв взор наподобява, че така наречен партии на смяната затънаха в плаващите пясъци и на плаващите болшинства, и на остарялата политическа дружба сред Бойко Борисов и Движение за права и свободи, чийто знак напълно подходящо е депутатът Делян Пеевски.

По-малко от 24 часа след избирането на държавното управление се оказа, че основанието на кабинета " Денков - Габриел " - правосъдната промяна, посочвана от ПП-ДБ като първи приоритет на ръководството, е в директна взаимозависимост не просто от Движение за права и свободи, а от персоналното снизхождение на Делян Пеевски (повече на стр. 15). Ситуацията - с изключение на напълно явния извод, че неуспелият началник на ДАНС, глобен по световния акт " Магнитски ", търси индулгенция през възможното си присъединяване в промени на правосъдната система (срещу които той се е обявявал яростно), сподели най-малко още един безспорен факт. Зад кабинета " Денков - Габриел " ще има най-малко две болшинства в Народното събрание. Едното - формалното, контрактувано " кавалерски " и защитаващо евроатлантическите полезности - това на ГЕРБ и ПП-ДБ. И едно аварийно, конструирано към ГЕРБ и Движение за права и свободи, което ще пази всичко, което е нужно на тези две обединения. С разнообразни парламентарни маневри - очевидни гласувания " за " като Има Такъв Народ, или скрита поддръжка, каквато " Възраждане " дават на Движение за права и свободи и ГЕРБ със събаряне на кворума за даден избор, паралелното болшинство евентуално от време на време ще взема връх.
Реклама
Всичко това е допустимо преди всичко поради подредбата на силите в Народното събрание, разнообразни очевидни и недотам очевидни зависимости и най-много, тъй като ръководството ще разчита на " почтена дума ", или другояче казано, на " джентълменска сделка " сред формалните ротационни сътрудници - ГЕРБ и ПП-ДБ.

Засега е ясно, че центърът на ръководството на страната е преместен в Народното събрание - състояние, което въпреки и конституционно заложено, в България се е осъществявало рядко. Ясно е и друго: борбата сред смяна и статукво не е завършила. Напротив - тя ще бъде още по-ожесточена, а границите ѝ все по-контурни, поради разпределението на силите в Народното събрание, а и поради електоралните настройки, които в действителност са първоизточникът на комплицираното уравнение. Последното единствено наподобява решено със съставянето на държавно управление. В реалност задачата стана още по-трудна.

В идващите редове ще потърсим отговори на по-важните въпроси след съставянето на кабинета, който в първите девет месеца от ротационното му ръководство ще бъде под контрола на премиера Николай Денков (ПП-ДБ), а вторите - под контрола на Мария Габриел (ГЕРБ).
Кабинетът " Денков – Габриел " е първият опит за ротационен кабинет в България Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Безспорно най-задаваният от тях е:
Реклама След като беше определено държавно управление, свърши ли политическата рецесия?
Накратко: Не, само че има вяра

С избора на кабинета " Денков - Габриел " политическата рецесия в България навлиза в нов стадий. Причините са най-разнообразни, само че основната измежду тях е, че подкрепящите го обединения са (и евентуално ще продължат да бъдат) гневни съперници. И ГЕРБ, и ПП-ДБ настояват публично, че не си имат вяра. Затова е евентуално тези съмнения на думи постоянно да прерастват в спорове на каузи.

Пред държавното управление стоят от малко малко ясни задания, свързани с " Шенген ", еврозоната, приемане на бюджет, какъвто към момента няма, нищо, че към този момент е съвсем лято. Не по този начин стои въпросът откъм работата на Народното събрание, който в действителност ще дирижира държавните процеси. Дори и кабинетът да извърши всичко належащо за приемането на еврото безусловно под конец, в случай че в Народното събрание се появи познатият към този момент разлом по оста " Алексей Петров " и Застрахователния кодекс, работата ще зацикли, а проблемите ще се върнат в изходна позиция.

Плаващите болшинства, които белязаха работата на Народното събрание още във втория ден на кабинета, ще са голяма спънка. Нещо повече - прокурорско-политическата сага, която прерасна във война сред политическата класа и Иван Гешев, явно към този момент намира своя край. Изборът на идващ основен прокурор от Висш съдебен съвет ще покаже дали ГЕРБ и Движение за права и свободи са се опитвали да се освободят от някогашен собствен съдружник, трансформирал се във зложелател, или фактически са почнали да осъзнават, че би трябвало да освободят правораздавателната система от самите себе си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР