Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия

...
Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия
Коментари Харесай

Донев: Имаме готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на членството ни в Шенген

Правителството има подготвеност за ответни ограничения, в случай че Нидерландия и Австрия наложат несъгласие на българското участие в Шенген. Силно се надяваме, че няма да бъдем изправени пред сходна нужда. Вярваме, че разсъдъкът и позитивната воля на голямото болшинство от държавите-членки ще надделеят и решението ще бъде взето само въз основа на техническите критерии за присъединение към Шенгенското пространство, покрити от България още преди 11 години. Това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет, където организира среща с вътрешния министър Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правораздаването Крум Зарков по отношение на приемането на България в Шенген и дейностите на служебното държавно управление. 

" Критериите за присъединение към Шенген, които са напълно механически, бяха покрити от България още през 2011 година. Това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, в това число на държавните управления на Нидерландия и на Австрия. Независимо от това, в отговор на сложени от обособени наши сътрудници въпроси през последните месеци бяха осъществени две инспекции, проведени от Европейската комисия по самодейност на България и Румъния. Областите обект на инспекциите включиха издаването на визи, правосъдното съдействие по линия на миграцията и опазването на персоналните данни. И двете инспекции приключиха с позитивни за България отчети ", уточни Гълъб Донев. 

Служебният премиер посочи, че от Посолството на Австрия в София също са направили проверка като резултатът ѝ още веднъж е бил положителен. " Резултатите от тези инспекции изрично демонстрираха, че България покрива всички критерии за участие в Шенген. За страдание Нидерланската страна избра да не взе участие в тези инспекции. В този смисъл, изразените след това от премиера на Нидерландия запаси, които се аргументират с неналичието на убеденост точно във връзка с осъществяване на критериите а участие на България, освен звучат повече от неубедително, само че се опровергават от заключенията на Европейската комисия и опонират на мненията на всички държави-членки и на недвусмисленото мнение на Европейския парламент ", добави служебният министър председател. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР