Правителството е обещало сериозно увеличение на заплатите в здравеопазването. Това

...
Правителството е обещало сериозно увеличение на заплатите в здравеопазването. Това
Коментари Харесай

Властта обеща: 1500 лв. заплата на медсестра, 2 бона - на лекар

Правителството е дало обещание съществено нарастване на заплатите в опазването на здравето. Това оповестиха през днешния ден два синдиката, взели участие във вчерашната среща с премиера Кирил Петков, здравния министър проф. Асена Сербезова, обществения министър Георги Гьоков и депутати на " Продължаваме промяната ".

В системата в последно време има напрежение и митинги поради края на изключителната епидемиологична конюнктура, с която са обвързани част от заплащанията, компенсиращи работата на първа линия. В Народното събрание към този момент се разисква смяна, която ще разреши добавки за неподходящи условия на работа да се дават още три месеца. Изплащането на 1000 лева за работа на първа линия обаче зависи от броя на миналите коронавирус пациенти, а те понижиха. Затова се търси вид за отплата по друга линия.

На вчерашната среща от държавното управление декларирали, че към този момент са взели решение заплатите на медицинските сестри да бъдат 1500 лева, а на лекари те - 2000 лева, заяви Мая Илиева, ръководител на синдиката на българските медицински експерти. За санитарите възнаграждението би трябвало да стане 900 лева Числата всъщност не са нови, защото са планувани в груповия трудов контракт.
 
Проблемът с тези и предходни обещания е, че страната не може да дефинира заплатите в лечебните заведения, тъй като те са търговски сдружения. Единственият метод да се усилят парите е през нарастване на цените на клиничните пътеки. Тогава обаче няма гаранция, че спомагателният доход няма да отиде по друго перо и медицинските сестри да вземем за пример отново да останат с ниски заплати, както става от години.

Заради този проблем, в този момент държавното управление е планувало изискване за шефовете - в случай че шеф желае да вземе 25% нарастване на клиничните пътеки, той би трябвало да подсигурява осъществяването на КТД в бранш " Здравеопазване " със заложените там заплати - надлежно 1500 лева за медицински сестри и 2000 лева за лекари. А тези работодатели, които не желаят или не могат да изпълнят тези условия, ще получат единствено 7% нарастване на клиничните пътеки, изясни Мая Илиева.

Илиева е скептична, че това решение ще е работещо. Според нея огромна част от общинските и държавни лечебни заведения ( като изключим университетските) нямат скъпоструващи клинични пътеки и даже с нарастването няма да имат опция да усилят заплатите до обещаните равнища. Освен това този вид няма по какъв начин да обхване медицинските чиновници отвън лечебните заведения.

Обещанието обаче бе показано от различен профсъюз, взел участие в срещата - " Защита ", като нещо невиждано. " Защита " не е национално внушителен профсъюз, само че в последните години гради структури в обособени лечебни заведения и притегля внимание с шумни акции, в които постоянно заплашва с гладна стачка. Този профсъюз провежда митингите в ИСУЛ и " Александровска " тази седмица.

" Това, което ние направихме, до момента никой не го е правил - разяснява през днешния ден пред Би Ти Ви Красимир Митов, ръководител на " Защита ". - Затова желаеме особено да поздравим всички работещи сестри и лекари в ИСУЛ, които дръзнаха да излязат да си потърсят правата. Търсехме разговора. Надяваме се, че разговорът ще продължи, с цел да доведем до още по положителни неща както за работещите в областта на опазването на здравето, по този начин и за българските пациенти. "

Митов разгласи, че поетият ангажимент от министър-председателя ще докара до краткотрайно прекъсване на митингите. Но добави, че идната седмица ще има нови диалози, с цел да бъдат финализирани детайлите по предварителното съглашение.

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР