Правителството Денков планира да уволни назначените от Радев шефове на

...
Правителството Денков планира да уволни назначените от Радев шефове на
Коментари Харесай

Кирил Петков пред Политико: Кабинетът ще уволни всички назначени от Радев шефове на служби

Правителството " Денков " възнамерява да уволни назначените от Радев шефове на служби, да промени закона и процедурата по тяхното назначение, като изземе функционалностите на държавниа глава да издава указите за тях.

 

Това излиза наяве от думите на Кирил Петков в изявление, обещано пред бъркселското изание на " Политико ".

 

Втората стъпка към промяната на службите ще бъде инспекция на всички чиновници в апарата за сигурност посредством " проби за честност и етичност ", акцентира Кирил Петков

 

" България би трябвало да даде приоритет на промяната в своите специфични служби и да в профил подкрепяните от Русия сътрудници, в случай че се надява да успее в амбициозните си проекти за премахване на проведената престъпност и корупцията ".

 

Това споделя съпредседателят на  “Продължаваме смяната “ Кирил Петков в изявление за брюкселското издание на “Политико “.

 

Изданието написа, че в изявление в централата на своята партия в София " 43-годишният водач на " Продължаваме промяната ", която образува антикорупционен съюз с " Демократична България ", е споделил, " че разследващите служби обезверено се нуждаят от промяна ".

 

Авторът Антоанета Руси отбелязва, че " в безредните, постоянно изпълнени с принуждение, години след рухването на комунизма, сътрудници от апарата за държавна сигурност на България изиграха голяма роля в основаването на могъща мафия - занимаваща се с изнудване, търговия с опиати и оръжия - която към момента има всепроникваща власт в националната политика и правосъдната система. Много от станалите известни апаратчици от Държавна сигурност и мафиоти имаха тесни връзки с Москва ".

Мисля, че има заложени опасности в нашите служби за сигурност, сподели Петков. " Искаме да ги реформираме. "

 

Целта е част от проект от седем точки, включващ пътна карта за правосъдна и конституционна промяна, който партията на Петков показа на дясноцентристката партия ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов в петък, която е сътрудник на антикорупционния алианс в настоящето държавно управление, встъпило в служба на 6 юни, отбелязва " Политико ".

 

За да се реформират разследващите служби, Петков съобщи, че първата стъпка е да се промени законът за това кой подписва назначението на началниците на обособените служби за сигурност. В момента задължението е на президента, понастоящем Румен Радев, който се счита за промосковски надъхан. Петков желае то да е в ръцете на Народното събрание.

 

Кирил Петков желае механизмът да е в ръцете на Народното събрание, а държавното управление възнамерява да уволни назначените от Радев шефове на служби.

 

Президентът е разказан в изявлението като политик с двусмислена позиция по отношение на мястото на България в НАТО и неприятелски към даването на военна помощ на Украйна.

 

Втората стъпка, съгласно Кирил Петков, е да се направи инспекция на всички чиновници в правоохранителните органи посредством “тестове за честност и етичност “.

 

" Ако можем да създадем и двете неща, огромна част от въздействието на Русия ще бъде редуцирано ",коментира той и добавя, че Москва употребява " корупцията, с цел да маневрира във външната си политика ".

 

" Когато влязохме в борбата с корупцията, не знаехме, че ще се борим непосредствено с Москва, само че се оказа, че това е една и съща борба. "

 

Радев реагира с отвращение на концепцията, че разследващите служби се нуждаят от смяна, като сподели, че те към този момент са “сериозно реформирани “ и упрекна партията на Петков, че се поддава на непознат напън – имайки поради Съединени американски щати и Европейски Съюз, напомня “Политико “.

 

Изданието напомня гърмежите в склада за оръжейната компания на ЕМКО, който е вторият пожар в един и същи цех по-малко от година. Поредица от сходни детонации е извънредно сензитивна тематика, защото Русия е обвинена, че играе роля в тези саботажи, до момента в който България усилва доставките на оръжия за Украйна.

 

" Сигурен съм, че в случай че руснаците могат да спрат линия за доставки (на оръжия за Украйна), те ще я спрат ", споделя Петков.

 

" Политико " припомня, че Кирил Петков имаше седеммесечен мандат като министър-председател през 2022 година, когато държавното управление му експулсира 70 съветски дипломати като шпиони.

 

Изданието добавя, че в този момент ПП-ДБ се съгласиха да сформират " експертно " държавно управление, ръководено от двама ротационни министър-председатели, откакто ГЕРБ показа някогашния еврокомисар по нововъведенията Мария Габриел за собствен претендент за министър председател.

 

" Казахме си, добре, това в действителност е един от методите за превъзмогване на непреодолимата бездна ", сподели Петков и добави, че може да се довери на Габриел в антикорупционния дневен ред, защото тя не е била част от българската политика.

 

И въпреки всичко доста от поддръжниците на Петков се почувстваха предадени от решението на алианса да работи с ГЕРБ, която е подозирана в злоупотреби, написа " Политико ".

 

" Нашият стандарт не се е трансформирал. Избираме единствено хора, които не са били забъркани в корупция и хора, в които не виждаме евентуални корупционни опасности ", споделя Петков и добави, че партията не прави непоносими взаимни отстъпки.

 

Според него различен главен приоритет е реформирането на правосъдната система, като процесът към този момент е стартира с уволнението на мощно спорния основен прокурор Иван Гешев при започване на юни. Но Гешев беше краткотрайно заменен със своя заместител Борислав Сарафов, за който доста българи споделят, че е също толкоз спорен, поради дългата му работа при Гешев и евентуалната му връзка с един от най-известните кавги за изнудване в страната ( " Осемте джуиджета " ).

 

Неправителствената организация " Правосъдие за всеки " провежда митинги с апели за уволнението на Сарафов с аргумента, че той просто е " заместител " на статуквото, написа " Политико ". Кирил Петков се причисли към демонстрацията.

 

Сега един от най-големите въпроси е дали водачът на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде съден по някое от случаите, които се въртят към него. Петков споделя, че всичко ще зависи от изчистването на корупцията в правосъдната система.

 

" Не можете да преследвате никого, нито на улицата, нито в Народното събрание, нито в кабинетите на министър-председателите без обикновено работеща правосъдна система. Освен в случай че България не почисти това и няма институционална рамка, ще продължим да водим тези политически борби без краен резултат ", споделя Петков.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР