Правителството даде допълнителни 10 млн. лева с ДДС на Централната

...
Правителството даде допълнителни 10 млн. лева с ДДС на Централната
Коментари Харесай

Кабинетът даде 10 млн. лв. на ЦИК за допълнителните машини

Правителството даде спомагателни 10 млн. лв. с Данък добавена стойност на Централната изборна комисия (ЦИК) за пазаруването на желаните от комисията още над 1600 устройства за гласоподаване за идните изброи.

По-рано тази седмица ЦИК и производителят на машините " Смартматик " се договориха за доставка на устройствата. Комисията разгласи поръчка с оптималната планирана стойност 8 923 400 лева без Данък добавена стойност. Срещу тази сума ще бъдат доставени 1637 устройства и 19 500 смарткарти.

До търсенето на спомагателни машини се стигна, откакто с последните промени в Изборния кодекс бе планувано в секциите с над 300 гласоподаватели в България и зад граница да се гласоподава единствено с устройства. Преди тези промени машини имаше единствено в секциите с над 300 гласоподаватели в страната, само че там можеше да се гласоподава и с бюлетини – нещо, което в този момент се позволява единствено при форсмажори условия. Идеята е спомагателни устройства да бъдат сложени в огромните секции, с цел да не се стига до опашки и напрежение.

Преговорите сред " Смартматик " и ЦИК започнаха, откакто компания " Сиела Норма ", която до момента постоянно печелеше тези поръчки, отхвърли да обезпечи поисканите от ЦИК спомагателни 1500 машини, тъй като не беше съгласна с препоръчаната оптималната стойност на поръчката, която беше 6.5 млн. лева без Данък добавена стойност и с изключение на устройствата включваше и логистиката и обслужването на софтуера за всички машини. За всичко това компанията искаше 14-15 млн. лева, което докара до преустановяване на договарянията сред нея и ЦИК.

След това първичната поръчка бе разграничена на две обособени. Едната е за техническото и логистично обезпечаване на машинното гласоподаване на частичните локални избори на 27 юни и на предварителния парламентарен избор на 11 юли. Договорът по нея е със " Сиела Норма " и е за 4.350 млн. лева без Данък добавена стойност, само че и неговото сключване не мина без напрежение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР