Правителството да търси алтернатива на руското ядрено гориво за АЕЦ

...
Правителството да търси алтернатива на руското ядрено гориво за АЕЦ
Коментари Харесай

Депутатите: Правителството да търси неруско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“

Правителството да търси опция на съветското нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “ до 2024 година Това взеха решение дефинитивно депутатите по предложение на ГЕРБ-СДС с гласовете на ГЕРБ, Политическа партия, Движение за права и свободи, „ Български напредък “ и „ Демократична България “. „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия бяха срещу.

Прието беше решение за иницииране на процедура за лицензиране от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) на неруско нуклеарно гориво.

Проектът на решение планува Министерски съвет, в осъществяване на директивите на Европейски Съюз за диверсификация на енергийните доставки, да предприеме ограничения за застраховане активността на Агенцията за нуклеарно контролиране в процеса по обзор на документите за лицензиране на различен вид нуклеарно гориво за издаване на позволение за доставка и зареждане през 2024 година

Ускоряване на процеса по подписване на контракт за доставка на неруско нуклеарно гориво за 5-и енергоблок на АЕЦ „ Козлодуй “ е със период за първа доставка до април 2024 година, е записано още в решението.

Според Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия намесата в работата на АЯР и взимането на политически решения в тази посока не е вярно. И изиска представители на организацията да дойдат в Народното събрание.

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев отговори, че на енергийна комисия преди дни са били дадени отговори на множеството въпроси, който породиха в пленарната зала по време на разискването на решението.

По думите на Добрев решението на Народното събрание не е интервенция в работата АЯР за лицензиране или не на едно или друго гориво, а с решението се разпорежда на Министерски съвет да обезпечи активността на организацията.

Целта е да се подсигурява, че през 2025 година ще имаме работеща атомна електроцентрала, както 5-ти, по този начин и 6-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй “, и да се обезпечи гориво, изясни Добрев.

По време на енергийната комисия преди дни ръководителят на Агенцията за нуклеарно контролиране Цанко Бачийски уточни пред депутатите, че за 5-ти блок на АЕЦ „ Козлодуй “ има нуклеарно гориво до април 2024 година, а за 6-ти блок – до 2028 г.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР