Правителството да не се крие зад Народното събрание за Република

...
Правителството да не се крие зад Народното събрание за Република
Коментари Харесай

Румен Радев: Правителството да не се крие зад парламента

Правителството да не се крие зад Народното събрание за Република Северна Македония, чакаме ясни и виновни решения. Това сподели президентът Румен Радев за двустранния протокол, който съгласно него би трябвало да се уточни от виновните институции.

" Той е водещата институция (Министерският съвет, б.р.) и ние чакаме да има ясни и виновни решения в тази посока. Нямаше да получим френското предложение, което е най-хубавото досега, в случай че България не беше отстояла ветото в два съвета за разширение с ясна позиция предходната година.

Нашите европейските сътрудници към този момент споделят тази позиция - че въпросът за гражданските права, за тяхното отстояване и отбрана не може да бъде единствено двустранен сред РСМ и България, а би трябвало да бъде повдигнат на равнище Европейски Съюз ", разяснява Радев.

Президентът прикани българските политици да не бързат да афишират историческа победа, тъй като смяната в Конституцията не е последната, а първата крачка по пътя на интеграция на Република Северна Македония.

" Трябва да е ясно, че този развой се базира на два значими документа. Първият е преговорната рамка, който е ангажимент и се създава от Европейски Съюз. Вторият е двустранният протокол, който е наш ангажимент и се залага като неразделна част от преговорната рамка ", съобщи Радев.

Той посочи, че поддържа френското предложение като преговорна рамка, само че то зависи от двустранния протокол.

" Към момента предлаганият двустранен протокол не дава задоволителни гаранции за отбрана на нашия интерес ", счита президентът.

За политиците в Скопие, той сподели, че е време за водачество, храброст и отговорност.

А за политическите събития у нас, Радев съобщи, че чака диалози.

" Въпросът за властта не е главен в страната, има доста други проблеми и те би трябвало да бъдат решавани отговорно ", разяснява президентът.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР