Правителството актуализира списъците на защитените от държавата специалности от професии

...
Правителството актуализира списъците на защитените от държавата специалности от професии
Коментари Харесай

Очаква се недостиг на кадри в някои сфери у нас

 Правителството актуализира описите на предпазените от страната специалности от специалности и тези, по които е налице предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда за образователната 2021/2022 година

От Списъка на предпазените от страната специалности от специалности отпадат пет специалности, които към този момент не дават отговор на критерия " Уникалност по териториален симптом “ и се учат допълнително от четири учебни заведения в страната. Това са " Полиграфия “, " Металообработващи машини “, " Производство на месо, месни артикули и риба “, " Производство и преправка на мляко и млечни артикули “ и " Трайни насаждения “.

В същия лист се прибавят 17 нови специалности - " Социална работа с деца и възрастни с увреждания и хронични болести “, " Подпомагане на деца “, " Подпомагане на възрастни “ " Български жестов език “, " Стругарство “, " Художествена тъкан “, " Плетачно произвеждане “, " Минна електромеханика “, " Локомотиви и вагони, " Конструктивна реституция “, " Декоративна реституция “ и други Те дават отговор и на двата нужни критерия - " Уникалност по териториален симптом “ и " Уникалност по изчерпателен симптом “.

Актуализира се и Списъкът със специалности от специалности с предстоящ дефицит на експерти на пазара на труда. Към него се прибавят 9 нови специалности - " Металообработващи машини “, " Осигуряване на продуктова информация “, " Социална работа с деца в фамилии с риск “, " Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения “, " Производство на кулинарни произведения и питиета “, " Спедиция, транспортна и складова логистика “, " Трайни насаждения “, " Производство на месо, месни артикули и риба “ (професия " Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост) и " Полиграфия “. На учениците, които се образоват в тези специалности, ще бъдат обезпечавани стипендии за целия период на образованието им.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР