Правителство възможно - не сега, а след 4 месеца ГЕРБ

...
Правителство възможно - не сега, а след 4 месеца ГЕРБ
Коментари Харесай

Във вторник Румен Радев взима мандата от Корнелия Нинова. За трети път БСП се провалят

Правителство допустимо - не в този момент, а след 4 месеца ГЕРБ ще подвига възбраната да ръководи с Българска социалистическа партия в експертен кабинет Борисов призна на Нинова, че поканата ѝ била в жанр “Ако сте мъже, ще дойдете ” - и отишъл Карадайъ: Предпоставихме такова държание до 5-ите избори, че след тях да можем да беседваме обикновено и да преодолеем рецесията На първата от 6 години лидерска среща старите партии си желаеха властта назад от президента
Редовно държавно управление на България е допустимо. Но не в този момент, а след към четири месеца - в идващото 49-о национално заседание.

Посланието насочиха водачите на трите огромни систематични партии у нас - ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, на лидерската среща, проведена от Корнелия Нинова.

Бойко Борисов малко на смешка изясни, че нямало по какъв начин да откаже присъединяване - поканата, отправена от председателката на социалистите, била “Ако сте мъже, заповядайте! ”. И към този момент не на смешка разгласи, че прословутото решение на конгреса на ГЕРБ в никакъв случай да не поддържа мандат на Българска социалистическа партия може да се ревизира.

Това са положителни предпоставки в интервала до възможните предварителни избори да имаме такова държание, че след тях да можем да преодолеем политическата рецесия и да има постоянен кабинет, разгласи и Мустафа Карадайъ.

Четвъртият ръководител на масата за първия от 6 година лидерски диалог бе Стефан Янев. От “Продължаваме смяната ” и “Демократична България ” отхвърлиха лидерския формат.

Обявеното за пробив от участниците връщане към естествения звук в политиката бе разчетено от отсъстващите Политическа партия и Демократична България като предизборна коалиция. А че изборите идват в този момент, не скри никой от водачите.

Сега ГЕРБ не може да поддържа кабинет с мандат на Българска социалистическа партия, идват 5-ите избори, явен бе Борисов.

Нашият конгрес ни е задължил да не одобряваме коалиция с Българска социалистическа партия. Но ще беседвам с сътрудниците, тъй като Българска социалистическа партия доста се промени и сходна възбрана не би трябвало да бъде спирачка за някакво техническо експертно държавно управление, заяви обаче той. След срещата акцентира пред публицисти, че

“този диалог има смисъл за идващите избори ”,

и изрази страдание, че не се е провел още преди раздаването на мандатите. Председателят на ГЕРБ ще се допита до партията си, като изпрати писмо до всички структури - да му дадат опция при спешна обстановка, каквато има сега, и при експертно държавно управление да се взе участие в диалози с всички.

Борисов даже подчертава, че с Българска социалистическа партия не са останали разграничителни или червени линии, които да тормозят ГЕРБ, откакто Народното събрание към този момент е дал своя вот за оръжието за Украйна и новите F-16.

Корнелия Нинова въпреки всичко прояви въздържаност. Решението на ГЕРБ и на Борисов си е тяхна работа, в този миг ние не обсъждаме и не сме обсъждали такава реципрочна мярка. Но не се месим в решенията на други партии, коментира тя.

На последното съвещание на Националния съвет на партията Нинова получи зелена светлина за диалози с всички, само че в границите на третия мандат. За след изборите обаче ще би трябвало изговаряне на конгреса или още веднъж на пленума.

Лидерката категорично посочи през вчерашния ден, че срещата не е за съдружен формат или държавно управление, а единствено за цели - “с цялостното схващане, че сме разнообразни и идеологически, и политически, само че би трябвало да намерим диалог по значимите за България въпроси ”. Затова и Българска социалистическа партия бяха създали сериозен разбор на стратегиите и заявките на партиите и извели напред 4 общи тематики - законите по проекта за възобновяване, приемане на бюджета за 2023 година, участието в Шенген и правосъдната промяна.

Новият звук сред Нинова и Борисов бе приветстван от водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Когато на конгреси се одобряват заявления “с този не ”, не е добре, тъй като

“идват едни по-висши цели от партийните,

когато би трябвало да има разговор в името на страната ”, съобщи той.

Дори да отидем на избори, този разговор е нужен, разяснява и водачът на “Български напредък ” Стефан Янев.

И Борисов, и Нинова дефинираха диалога като опит да бъде върната парламентарната република. И си желаеха властта назад от президента след рекордно дълго ръководство на служебни кабинети.

Разговорите за ръководство са в Народното събрание, а не по кабинетите, коментира Борисов. Той изясни, че приема упреците на Българска социалистическа партия за модела, който ГЕРБ е следвала, само че изиска да се съпостави с модела “Радев ”, който ръководи към този момент 2 година

С вас имаме дълги борби. Моделът “Радев ” е по-различен, тъй като ние с вас водехме борби на терена на Народното събрание, макар че вие не идвахте постоянно тук. Сега сме изправени пред друга заплаха -

парламентарната република се разрушава със служебните кабинети. Наша отговорност е да я спасим

и да върнем правенето на политика в Народно събрание, каквито и да сме, разнообразни да сме, да се караме тук, призова Нинова.

Според нея обаче работещ парламент с плаващи болшинства е нестабилна структура, която не подсигурява резистентност и предвидимост.
Българска социалистическа партия връща мандата, след това на Народното събрание му остават 10 дни
Българска социалистическа партия да върне третия мандат на президента в понеделник, взеха решение Изпълнителното бюро на партията и парламентарната група на взаимно съвещание в петък следобяд. Румен Радев обаче ще ги одобри във вторник, защото през целия ден в понеделник той ще демонстрира на канцлера на Австрия Карл Нехамер по какъв начин обезпечаваме сигурността по границата си по отношение на участието в Шенген.

С бързото връщане на третия мандат към този момент от Румен Радев ще зависи какъв брой живот още ще има 48-ото национално заседание.

По конституция Корнелия Нинова няма съответен период, в който да разгласи решението си дали ще опита да предложи държавно управление, или ще върне празна директория. В предишния парламент при третия мандат тя го задържа 2 седмици. Сега обаче е решила да не чака, откакто на лидерската среща стана ясно, че няма да събере болшинство в този момент.

Президентът пък няма период, в който да разпусне Народното събрание. Единственото изискване е със същия декрет да дефинира датата на изборите - до 2 месеца. А с различен да назначи отново длъжностен кабинет.

Очакванията са Радев другата седмица да даде на този парламент още 10-ина дни и да го разпусне на 2 февруари. Така изборите ще са на 2 април.

Връщаме мандата на президента, в неговите отговорности и пълномощия е да задържи работата на Народното събрание толкоз, колкото реши, разяснява Нинова през вчерашния ден. И подсети, че би трябвало да бъдат признати законите по проекта за възобновяване и бюджетът за 2023 година

Лидерката изрично отхвърли насочването към Българска социалистическа партия на обвиняванията, че 48-ото Народно събрание не можа да излъчи кабинет. “Внушението, че за това би бил отговорен третият мандатоносител, който и да е той, е операция. Отговорността е на първия, а по-късно на втория. Но откакто те не съумяха, надали отговорността би трябвало да се носи от третия ”, съобщи тя.

Нинова обаче означи като индикативен обстоятелството, че всички парламентарни сили заявяват по какъв начин проектът за възобновяване е най-съществен, а в това време две от тях не се явиха на проведената от нея среща, на която да се откри метод да има постоянен парламент и нужните закони да се одобряват, написа

Президентът Румен Радев ще одобри във вторник от 10:00 часа представители на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ по отношение на мандата за изтъкване на претендент за министър-председател. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

По-рано социалистите обявиха подготвеност да върнат още в понеделник несбъднат третия мандат.

Връщането на мандата поставя точка на конституционната процедура, а президентът ще би трябвало да уточни дати за разформироване на Народното събрание, да назначи нов длъжностен кабинет и да разгласи на коя дата ще бъдат следващите предварителни избори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР