Правителство на малцинството с плаващи малцинства, които да го подкрепят,

...
Правителство на малцинството с плаващи малцинства, които да го подкрепят,
Коментари Харесай

Корнелия Нинова след консултациите при президента: Правителство на малцинството означава нестабилност

„ Правителство на малцинството с плаващи малцинства, които да го поддържат, значи неустойчивост “, това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след консултациите с президента Радев.

Консултациите започнаха със забавяне от страна на социалистите, а Нинова насочи рецензия към президента Румен Радев, че служебният кабинет не е внесъл бюджет в края на предходната година.

„ Българска социалистическа партия съумя да запази своето наличие в българския парламент и съгласно мен това е доста значимо, тъй като тъкмо през днешния ден страната ни има потребност от парламент с партии с богат парламентарен опит и най-много с подготвеност за разговор и компромис “, сподели президентът Румен Радев.

Изграждане на консенсус и цели, към които да се оформи управническо болшинство, а оттова и да се излъчи държавно управление с ясни цели и дълготрайни цели и задания, е една от най-важните задания, изясни Радев. А на второ място подреди законодателната активност – приемането на бюджет 2023.

„ За нас има четири значими, незабавни въпроса за решение в Народното събрание. Първият е безусловно предпочитан за Българска социалистическа партия – битка с инфлацията, увеличение на приходите, битка с бедността и възходящите неравенства, понижаване на цените. Вторият приоритет са законите по ПВУ. Третият е правосъдна промяна, която да докара най-сетне до правдивост. Четвъртият е напъните за приемане на България в Шенген. И четирите тематики могат да станат вероятни само посредством приемане на бюджет, тъй като и четирите имат финансово изражение “, изясни Нинова.

Тя насочи рецензия към президента, че служебното държавно управление не е внесло бюджет предходната година. „ Сега щяхме да имаме успокоение. И вие, служебният кабинет, Народното събрание, обществото, страната, икономическите субекти, хората щяха да имат предвидимост какво ги чака до края на годината “, сподели соцлидерката.

Две решения видя тя. Едното е да се образува постоянно държавно управление, което да изготви бюджет, което Нинова оцени като „ по-правилния, елементарен път “. Вторият вид е бюджетът да бъде импортиран от служебния кабинет. Нинова обаче изясни, че партиите не знаят какво би било заложено вътре.

Затова тя изрази позициите на партията си по бюджетната политика. А точно – да не се подвигат налозите, да не се замразяват приходи, да не се лишават обществени придобивки и да има стопански тласъци за дребния и междинния бизнес. Според Нинова бюджетен недостиг от 3% е недопустим, тъй като страната ни не е подготвена да влезе в еврозоната „ в този момент и незабавно “. Даде за образец други страни от Европейския съюз с по-високи дефицити като Белгия, Франция, Испания и Гърция.

Относно законите по проекта за възобновяване и резистентност тя даде обещание Българска социалистическа партия да поддържа част от тях, само че не всички. Нинова сигнализира, че част от законите по проекта, включени в законодателната рамка на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, са единствено заглавия.

Българска социалистическа партия изрично няма да поддържа закона за отбрана от домашното принуждение, защото в него вижда джендър идеология за деца.

Нинова насочи и предложение за бюджет 2023: минималната работа заплата, която стана 50% от междинната, да влезе в действие от 1 юли.

Да се внимава за крайния резултат с приемането на закони за правосъдната промяна, предизвести Нинова, с цел да не се одобряват противоконституционни текстове.

„ Ако бъдем поканени от някой от мандатоносителите, ще проведем бързо вътрешнопартийно допитване “, разяснява Нинова какви стъпки ще предприеме Българска социалистическа партия за връчването на мандатите за сформиране на държавно управление. Тя даде обещание, че Българска социалистическа партия ще работи по отношение на правилата си и поредно.

По-рано през днешния ден Радев се срещна с „ Възраждане “ и Движение за права и свободи, а през вчерашния ден той се срещна с обединенията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи в четвъртък, че няма да бъде претендент за министър председател. Той акцентира, че без ГЕРБ-СДС не може да се сформира държавно управление. Според него кабинет могат да образуват двете най-големи обединения в Народното събрание.

ПП-ДБ потвърдиха позицията си, че няма да поддържат държавно управление с първи мандат на ГЕРБ.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР