Правителственият “Фалкон” с премиера Бойко Борисов на борда беше приземен

...
Правителственият “Фалкон” с премиера Бойко Борисов на борда беше приземен
Коментари Харесай

Как купеният от Иван Костов за $42 млн. правителствен "Фалкон" днес пак се скапа

Правителственият “Фалкон” с премиера Бойко Борисов на борда беше партерен ръчно на пистата на летище София на връщане от Срещата на върха в Солун, оповестява "Труд ".

Това се наложило, откакто навигационната система на самолета отказала и водачите, и бордният инженер не съумели да я рестартират. Това е следващият случай с летателното средство. Ситуацията е била високорискова и “ако сте в самолета, е много опасно”, съобщи шефът на “Авиоотряд 28” ген. Тодор Коджейков. Фалконът е направил втори кръг над летището и е опитал още веднъж да кацне, което е било сполучливо.

“Техническата инспекция е постоянно на равнище. Гарантираме, че всякога преди политане се прави инспекция и техническа експертиза”, сподели още ген. Коджейков. “Това, че водачите познават територията, им е помогнало да кацнат. По отношение на поддръжката мога да кажа, че тя е на високо равнище.

Не е имало проблеми с елементи и обезпечаването на поддръжката се прави по всички високи условия на авиационната сигурност. Не се вършат никакви взаимни отстъпки с сигурността на самолета, безапелационен бе Коджейков. Той разгласи, че се чака експертизата на инженерите и звеното за сигурност, с цел да стане ясно каква е била повредата и какъв ремонт има потребност. Дотогава самолетът няма да бъде в придвижване.

“Правителственият “Фалкон” ще бъде спрян, до момента в който не се откри повода за повредата. Заради тези проблеми, които той прави, може би би трябвало да се огледа по различен метод на тази машина. Тук не става въпрос за годините”, съобщи Коджейков. Той добави, че не е неприятно да се намерения за нов аероплан.

Според него такова решение би трябвало да бъде взето, с цел да се избегнат сходни произшествия. Той напомни, че в държавния аероплан се возят президентът, министър-председателят и представители на ръководството на страната и че най-важна е сигурността на пасажерите.

Фалконът е претърпял шест повреди за 4 години:
11 февруари 2015 година Каца спешно на летище София, откакто единият колесник не се прибира.

18 февруари 2015 година За втори следващ път след политане осведомителното табло е дало сигнал, че колесникът не се е прибрал.

15 Април 2015 година Техническа щета, при която още веднъж присъединила светлинната сигнализация за проблем при прибиране и втурване на колесника на самолета. Тогава е изпратен за ремонт в Швейцария.

30 август 2019 година При политане от Варна за Пловдив и трите колесника не се затварят.

10 април 2019 година Пука гума при кацане в Брюксел.

15 ноември 2019 година Навигационната система отхвърля изцяло при опит самолетът да се приземи в София.
Злополучният държавен “Фалкон” е бил платен по персоналното гледище на Иван Костов преди близо 18 години.

През ноември 1998 година държавното управление на Костов разпорежда на тогавашния транспортен министър Вилхелм Краус да вземе аероплан с функционалностите на лаборатория за облитане и ВИП цели.

В началото на 1999 година е подписан контракт с френската компания “Дасо интернешъл” за направата на нов аероплан “Фалкон-2000”, както и за продажбата и опцията на връщане на остарелия “Фалкон-50”. За последния са платени 12,3 милиона $.

Новият аероплан е доставен през юли 2001 година за 29,3 милиона $. За двете машини дружно с оборудването и аварийните елементи РВД е трябвало да заплати по контракта 42 милиона $. От тях действително са преведени 35.8 милиона $, сочи отчет на комисия, назначена през 2002 година от транспортния министър в кабинета на царя – Пламен Петров.

Правителственият аероплан е колкото първокласен, толкоз и неуместен. В салона му се побират едвам деветима пасажери.



Иначе Фалкон 2000 е един от най-успешните модели на френската компания “Дасо Авиасион” в областта на бизнес авиацията. Представлява двумоторен аероплан от бизнес класа за районни полети. Произвежда се от самолетостроителната компания “Дасо Авиасион” и е летателен уред от създадената серия “Фалкон бизнес самолети”.

Оригиналната версия е сертифицирана през 1994 година Самолетът е със особено създадени дребни реактивни турбовентилаторни мотори вид CFE738, вид CFE738-1-1B, на самолетостроителната компания от Съединени американски щати CFE. Различните му модели могат да транспортират от 8 до 19 пасажери. Екипажът му е от двама души. Дължината му е 20,23 м. Височината – 7,06 м.

А към 7000 км е дължината на полетите, които може да прави. Максималната му скорост е 890 км в час и може да се издигне на 14 000 м височина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР