[Правителствена пресслужба] Още по темата Вечерни новини: Повече еврофондове за

...
[Правителствена пресслужба] Още по темата Вечерни новини: Повече еврофондове за
Коментари Харесай

Вечерни новини: Борисов и Путин с договорка за още руски газ, Италия опитва да излезе от политическата криза

[Правителствена пресслужба] Още по тематиката
Вечерни вести: Повече еврофондове за България, Италия разклати пазарите

И още: Борисов ще разиска с Путин АЕЦ " Белене " и газовия хъб; пукотевица с жертви в белгийския град Лиеж; къде и каква е новата апаратура на Кристо
29 май 2018
Вечерни вести: Италия е пред нови избори, ГЕРБ завоюва вота в Галиче, Българска социалистическа партия желае анулиране

И още: Заради кирилицата Twitter блокира българи, взимайки ги за съветски ботове; казиното на хотел " Маринела " би трябвало да бъде съборенo, реши съдът; какъв брой пари ще получи България за кохезионна политика до 2027 година
28 май 2018 Спорен и мощно загадъчен случай с " ликвидиране " на публицист завладя новинарския поток в сряда. Сутринта новината бе, че съветският публицист и критик на Кремъл Аркадий Бабченко е бил убит в жилището си в Киев и е умрял в колата за спешна помощ на път за болничното заведение. Русия и Украйна даже размениха обвинявания за гибелта му. Но в късния следобяд Бабченко се появи на конференция в Киев и съобщи, че " убийството " му е било част от специфична интервенция на службите против убийци, заплашвали живота му...

В Италия политиците не престават с обезверените опити някак да сформират държавно управление и да излязат от политическата рецесия, до момента в който в България предстоящо централният интерес е ориентиран към срещата сред Борисов и Путин, на която би трябвало да стане ясно ще има ли газ за хъб " Балкан ".

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Путин няма срещу съветски газ да зарежда хъб " Балкан ", съобщи Борисов

Русия няма срещу да се направи връзка по сушата сред строящия се " Турски поток " и България, посредством който да се зарежда газовият хъб " Балкан ", заяви министър председателят Борисов след срещата си с Владимир Путин. Всички елементи по разноските за свързването с газовата мрежа, като и по-важното: изискванията по търгуването и транзитирането на газа ще се договарят занапред. България се надява да останат и директните доставки през Украйна, добави министър председателят. Въпросът с възраждането на плана за АЕЦ " Белене " беше отвън дневния ред, евентуално тъй като Народното събрание по този начин и още не е дало мандат за договаряния на Борисов. Премиерът обаче загатна по време на конференцията, че " Белене " е бил издигнат като тематика.

Въпреки изказаните благоприятни условия за доставки на газ за фантазията на премиера - хъб " Балкан ", сделките надали ще са лесни. След пропадането на трите огромни съветски енергийни плана в България - АЕЦ " Белене ", " Южен поток " и петролопроводът Бургас - Александруполис, от Русия в този момент се желае да поддържа нов. А и изгодите за България не са ясни.

Италия пробва да предотврати политическата рецесия с диалози в последния миг

Нови диалози за превъзмогване на политическата рецесия се организират в Италия. Информацията е много разнопосочна, само че съгласно нея назначеният за краткотраен министър председател Карло Котарели може и да се откаже от сформирането на технократски кабинет, откакто евроксептиците от " Лигата " и популистите от " Пет звезди " оповестиха, че ще употребяват парламентарното си болшинство, с цел да саботират съставянето на служебно държавно управление, управлявано от Котарели. Има възможност също по този начин за привикване на предварителни избори. Reuters написа и за допустимо възобновяване на опитите на " Лигата " и " 5 звезди " за сформиране на ръководеща коалиция.

Изглежда, двете партии не могат да се схванат дали най-хубавият вид сега са нови избори или ново държавно управление. Те изоставиха проектите си за общо ръководство в неделя, откакто президентът Серджо Матарела наложи несъгласие върху техния избор за евроскептичен стопански министър, след което натовари Котарели със сформирането на кабинет и подготовката на нов избор.

Здравната каса следва да има ново ръководство

Изглежда, здравната каса скоро ще има нов шеф. В сряда стана ясно, че досегашният - проф. Камен Плочев, който е в болничен от края на февруари, е уведомил надзорния съвет на касата, че не може да извършва длъжността си по здравословни аргументи. Така той подсеща органа, че към този момент над три месеца е в неспособност да извършва отговорностите си и по закон след този период пълномощията му могат да се прекратят. Освобождаването му към този момент е въпрос на процедура, като последна дума има Народното събрание.

Че Плочев ще бъде освободен, е по-скоро несъмнено. През февруари той влезе в открит спор със здравния министър Кирил Ананиев за размера на задълженията на здравната каса към европейските здравни каси. Тогава Ананиев изиска оставката му. В последна сметка Плочев се оказа прав, само че поради спора излезе в болнични. Засега не е обществено известно кой ще поеме поста, само че се допуска, че това ще е сегашният подуправител доктор Йорданка Пенкова.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Серена Уилямс се завърна на корта с костюм на " супергероиня "


Звездата на американския тенис Серена Уилямс, една от най-влиятелните персони в спорта, се завърна на в шампионатите от Големия шлем след раждането на щерка си с мач на " Ролан Гарос " в Париж в специфичен черен кръвоспиращ костюм. След успеха си против Кристина Плишков при температура от към 25 градуса тя уточни, че се усеща като супергерой в котешкия костюм. " Чувствам се като боец в него, като кралицата от Уаканда (от кино лентата " Черната пантера " - бел.ред.) ", съобщи американката. Трикратната шампионка от Париж посвети " котешкия костюм " на всички майки, които са имали мъчно възобновяване след раждане. Преди време Уилямс призна, че е имала проблеми след раждането на щерка си. " Късметлийка съм, че оцелях ", сподели тя тогава.

[Reuters]

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Утре стартира тазгодишното издание на най-големия български софтуерен конгрес DigitalK

В четвъртък започва тазгодишното издание на двудневната софтуерна конференция DigitalK, проведена от " Капитал " и фондовете LAUNCHub Ventures и NEVEQ. Традиционно на нея ще бъдат разисквани някои от най-интересните тематики за технологиите и бъдещето на разнообразни браншове - споделената стопанска система, блокчейн технологията, 5G, бъдещето на работното място, добавена действителност и други Сред лекторите обичайно са и представители на някои от най-големите техкомпании в световен мащаб. На DigitalK ще се организира и обичайното съревнование за стартъпи, като спечелилият ще бъде отличен в края на втория ден от събитието. Подробности за форума тук.

Възможно е решение сред Македония и Гърция по разногласието за името

Гръцкият министър председател Ципрас и македонският му сътрудник Зоран Заев ще се срещнат " довечера, на следващия ден, до петък " - по думите на Заев, с цел да опитат да реализират финално решение по разногласието за името. Междувременно македонски медии оповестяват, че Северна Македония е най-вероятно контрактуваното име, което би трябвало да позволи продължаващия близо 30 години спор. Западната ни съседка се надява да завърши въпроса, който блокира процеса по присъединението й към Европейски Съюз, преди идната среща на евролидерите в края на другия месец в Брюксел.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Върховния касационен съд сезира Конституционния съд с искане против последните промени в Закона за банковата неплатежоспособност, станали известни като поправката " Пеевски " за КТБ. Искането е против оповестяването със задна дата на нищожност на прихващанията, осъществени след слагането на КТБ под специфичен контрол. Президентът Румен Радев наложи несъгласие върху този текст с претекст за противокоституционност, само че откакто то бе отхвърлено, по този начин и не сезира Конституционен съд.

За идващия бюджетен интервал Европейска комисия предлага да се удвои финансирането за програмата " Еразъм " до 30 милиарда евро. Програмата дава опция на милиони млади европейци да учат или да се образоват в чужбина и им дава по-големи бъдещи благоприятни условия на трудовия пазар.

През април показателят на промишленото произвеждане пораства на месечна (0.7%) и годишна база (2.9%), сочат данните на Национален статистически институт. Подобрява се и бизнес климатът за май по отношение на април - изключително в строителството. Положителните данни не са непредвидени на фона на положителния стопански напредък на страната.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Сингапурските авиолинии ще се опитат да подобрят върха за най-дълъг полет


Сингапурските авиолинии оповестиха, че през октомври ще се опитат да подобрят върха за най-дълъг цивилен полет и да прелетят от Сингапур до Ню Йорк - към 16 700 км, за 18 часа и 45 минути без кацане. На борда ще пътуват общо 161 пасажери. Сегашният връх е на Катарските авиолинии, които през февруари м.г. реализираха над 16-часов полет от Доха до Окланд в Нова Зеландия. Сингапурската компания се надява да има позитивни финансови резултати от маршрута, защото сходен вид дълги полети през прехвърляне са със доста по-скъпи билети.

[Reuters]

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР