Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите

...
Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите
Коментари Харесай

К. Георгиева: Правителствата може да съжаляват, ако подкрепят фермерите

Правителствата в Европа не би трябвало да се поддават на апелите за увеличение на финансовата поддръжка за протестиращите фермери.

Това предизвестие насочи шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на брифинг във Вашингтон, оповестиха от представителството на Фонда в България, представени от Българска телеграфна агенция.   " Виждаме, че земеделските производители стачкуват.

На човешко равнище, аз разбирам, че те са изправени пред повече компликации и не е елементарно да правят работата си.

Но в случай че тези настроения не престават и в случай че това тласне държавните управления в комплицирана позиция, в която те се окажат неспособни да създадат нужното за укрепване на стопанските системи, тогава може да пристигна време, в което да съжаляват ", декларира Георгиева и прибавя, че е разговаряла с политици от финансовите министерства и те осъзнават какъв брой комплицирано е да бъде направена крачка обратно отношение на към този момент дадена поддръжка.

" Лесно е да бъде дадена, само че е мъчно да бъде оттеглена ", счита ръководещият шеф на МВФ.

  Общият апел на МВФ е държавните управления по света да работят за възобновяване на фискалните буфери, изчерпани поради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и нарасналата цена на обслужването на дълга.

Държавите със мощни фундаменти устояват по-добре на шоковете, по тази причина и МВФ предлага държавните управления да затварят пробойните в данъчните си системи и да правят оценка качеството по на съществуващите обществени разноски.   Други тематики на брифинга са били държавните задължения, лихвите, финансовата политика на Съединени американски щати, вероятностите пред китайската стопанска система и договарянията на МВФ с Египет и Аржентина.

Според Георгиева може да се чака Управлението за федерален запас на Съединени американски щати да стартира да понижава главните лихвени проценти " в границите на няколко месеца ".

За международната стопанска система обаче по-голямата заплаха е централните банки да избързат с понижаването на лихвите, в сравнение с в случай че стартират да работят с " леко " забавяне.

" Екипът ни направи обзор какво се е случвало в историята и доближи до заключението, че рискът от прибързано разхлабване е по-висок от риска от леко забавяне, " счита Георгиева.

В същото време обаче, не би трябвало лихвите да остават високи по-дълго от нужното и следенето на данните е методът за намиране на верния баланс, който ръководещият шеф на МВФ формулира по този начин:

" Не прекомерно рано, само че не и прекомерно късно. "  

  Според нея Централната банка на Съединени американски щати е взела вярното решение да резервира без смяна главните лихвени проценти, продължавайки да се отнася внимателно към оповестяването на победа против инфлацията.

" Ако деликатно оцените позицията на Федералния запас, тя е такава, в която се признава, че работата към момента не е напълно свършена, само че сме покрай края ", отбелязва Кристалина Георгиева.   Международният валутен фонд и Египет са на „ заключителен стадий " от договарянията по програмата на МВФ за разпределяне на спомагателен заем, с цел да се понижи натискът върху страната от войната в Газа, добавя тя. Египет има настоящо съглашение с МВФ в размер на 3 милиарда $.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР