Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите

...
Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева към правителствата в Европа: Не увеличавайте финансирането на фермерите

Правителствата в Европа не би трябвало да се поддават на апелите за увеличение на финансовата поддръжка за протестиращите фермери, предизвести ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева в брифинг пред публицисти във Вашингтон, представена от пресцентъра си, оповестява " Фокус ".

" Виждаме, че земеделските производители стачкуват. На човешко равнище, аз разбирам, че те са изправени пред повече компликации и не е елементарно да правят работата си. Но в случай че тези настроения не престават и в случай че това тласне държавните управления в комплицирана позиция, в която те се окажат неспособни да създадат нужното за укрепване на стопанските системи, тогава може да пристигна време, в което да съжаляват, " споделя Георгиева.

 

Тя прибавя, че е разговаряла с политици от финансовите министерства и те осъзнават какъв брой комплицирано е да бъде направена крачка обратно отношение на към този момент дадена поддръжка. “Лесно е да бъде дадена, само че е мъчно да бъде оттеглена, " споделя ръководещият шеф на МВФ.

Георгиева прикани държавните управления по света да работят за възобновяване на фискалните буфери, изчерпани поради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и нарасналата цена на обслужването на дълга.

 

“Не знаем какво ще донесе бъдещето. И научихме значим урок от коронавирус и дните, когато стартира войната в Украйна – че страните със мощни фундаменти устояват по-добре на шоковете ", сподели ръководещият шеф на МВФ. Съветът ѝ към държавните управления е да затворят пробойните в данъчните системи и да оценят качеството по на съществуващите обществени разноски.

Кристалина Георгиева разяснява тематиката по време на просторен брифинг пред кореспонденти, на който приказва и по тематики, свързани с държавния дълг и лихвите, финансовата политика на Съединени американски щати, вероятностите пред китайската стопанска система и договарянията на МВФ с Египет и Аржентина.

Георгиева уточни, че чака Федералният запас на Съединени американски щати да стартира да понижава главните лихвени проценти " в границите на няколко месеца “. И предизвести, че за международната стопанска система по-голямата заплаха е централните банки да избързат с понижаването на лихвите, в сравнение с в случай че стартират да работят с “леко " забавяне.

" Екипът ни направи обзор какво се е случвало в историята и доближи до заключението, че рискът от прибързано разхлабване е по-висок от рискът от леко забавяне ", сподели Георгиева. В същото време обаче и не би трябвало лихвите да остават високи по-дълго от нужното и следенето на данните е методът за намиране на верния баланс, който ръководещият шеф на МВФ формулира по този начин: " Не прекомерно рано, само че не и прекомерно късно. "

Според нея централната банка на Съединени американски щати е взела вярното решение да резервира без смяна главните лихвени проценти, продължавайки да се отнася внимателно към оповестяването на победа против инфлацията. " Ако деликатно оцените позицията на Федералния запас, тя е такава, в която се признава, че работата към момента не е напълно свършена, само че сме покрай края ", означи тя.

Международният валутен фонд и Египет са на " заключителен стадий " от договарянията по програмата на МВФ за разпределяне на спомагателен заем, с цел да се понижи натискът върху страната от войната в Газа, сподели още Георгиева. Египет има настоящо съглашение с МВФ в размер на 3 милиарда $.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР