Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите

...
Правителствата в Европа не трябва да се поддават на призивите
Коментари Харесай

Кристалина към правителствата: Не угаждайте на фермерите

Правителствата в Европа не би трябвало да се поддават на апелите за увеличение на финансовата поддръжка за протестиращите фермери, предизвести ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева в брифинг пред публицисти във Вашингтон, представена от пресцентъра си, оповестява „ Фокус “.

„ Виждаме, че земеделските производители стачкуват. На човешко равнище, аз разбирам, че те са изправени пред повече компликации и не е елементарно да правят работата си. Но в случай че тези настроения не престават и в случай че това тласне държавните управления в комплицирана позиция, в която те

се окажат неспособни да създадат нужното за укрепване на стопанските системи, тогава може да пристигна време, в което да съжаляват “,

споделя Георгиева.

Тя прибавя, че е разговаряла с политици от финансовите министерства и те осъзнават какъв брой комплицирано е да бъде направена крачка обратно във връзка с към този момент дадена поддръжка.

„ Лесно е да бъде дадена, само че е мъчно да бъде оттеглена “,

споделя ръководещият шеф на МВФ.

Георгиева прикани държавните управления по света да работят за възобновяване на фискалните буфери, изчерпани поради пандемията, натрупването на дълг, високите лихви и нарасналата цена на обслужването на дълга.

“Не знаем какво ще донесе бъдещето. И научихме значим урок от коронавирус и дните, когато стартира войната в Украйна – че

страните със мощни фундаменти устояват по-добре на шоковете “,

сподели ръководещият шеф на МВФ. Съветът ѝ към държавните управления е да затворят пробойните в данъчните системи и да оценят качеството по на съществуващите обществени разноски.

Кристалина Георгиева разяснява тематиката по време на просторен брифинг пред кореспонденти, на който приказва и по тематики, свързани с държавния дълг и лихвите, финансовата политика на Съединени американски щати, вероятностите пред китайската стопанска система и договарянията на МВФ с Египет и Аржентина.

Георгиева уточни, че чака Федералният запас на Съединени американски щати да стартира да понижава главните лихвени проценти „ в границите на няколко месеца “. И предизвести, че за международната стопанска система

по-голямата заплаха е централните банки да избързат с понижаването на лихвите, в сравнение с в случай че стартират да работят с „ леко “ забавяне.

„ Екипът ни направи обзор какво се е случвало в историята и доближи до заключението, че рискът от прибързано разхлабване е по-висок от рискът от леко забавяне “, сподели Георгиева. В същото време обаче и не би трябвало лихвите да остават високи по-дълго от нужното и следенето на данните е методът за намиране на верния баланс, който ръководещият шеф на МВФ формулира по този начин: „ Не прекомерно рано, само че не и прекомерно късно. “

Според нея централната банка на Съединени американски щати е взела вярното решение да резервира без смяна главните лихвени проценти, продължавайки да се отнася внимателно към оповестяването на победа против инфлацията. „ Ако деликатно оцените позицията на Федералния запас, тя е такава, в която се признава, че работата към момента не е напълно свършена, само че сме покрай края “, означи тя.

Международният валутен фонд и Египет са на „ заключителен стадий “ от договарянията по програмата на МВФ за разпределяне на спомагателен заем, с цел да се понижи натискът върху страната от войната в Газа, сподели още Георгиева. Египет има настоящо съглашение с МВФ в размер на 3 милиарда $.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР