Правителствата по целия свят се надпреварват да противодействат на икономическата

...
Правителствата по целия свят се надпреварват да противодействат на икономическата
Коментари Харесай

Светът предвижда решителни икономически мерки срещу COVID-19

 Правителствата по целия свят се надпреварват да противодействат на икономическата рецесия на пандемията на ковид. Ето част от ограниченията, взети от някои страни в битката с пандемията.

През последните дни и седмици стана известно за трилиони евро финансови тласъци за битка с световната коронавирусна пандемия. Финансовите управляващи споделят, че това е единствено началото. Ето взор върху някои от ограниченията, които са оповестени.

Германия

Очаква се най-голямата стопанска система в Европейски Съюз да одобри през днешния ден пакет за стимулиране на стойност над 750 милиарда евро, първият случай за немското държавно управление да вземе нов дълг от 2013 година

Фондът, за който кабинетът на немския канцлер Ангела Меркел се съгласи в понеделник, включва 600 милиарда евро за бизнес заеми и за пазаруване на директни дялове в компании и 156 милиарда евро дълг за финансиране на по-високи обществени разноски.

Министърът на финансите Олаф Шолц съобщи, че стопанската система ще се нуждае от поддръжка даже след възпирането на вируса.

Франция

Миналата седмица френският министър на финансите представи пакет от 45 милиарда евро помощ за бизнеса и служащите, като добави, че следва още икономическа поддръжка.

Във вторник държавното управление трябваше да разгласи спомагателни 4 милиарда евро поддръжка за ликвидност за своя бранш от започващи компании, план за любимците на отнасящата се удобно към бизнеса администрация на президента Еманюел Макрон.

Националният дълг на Франция ще надвиши 100% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година, сподели финансовият министър Бруно льо Мер, доста над чертата на Европейски Съюз от 60%. По-рано министърът разказа битката против експлоадирането на ковид като “икономическа и финансова война ".

Европейски съюз

Европейската комисия спря условията за дълг и недостиг за членовете на блока, като даде на стопански по-нестабилните страни, като Италия, повече благоприятни условия за битка с ковид. Европейската централна банка разгласи " Програма за незабавно закупуване поради пандемия ", скица за изкупуване на облигации на стойност 750 милиарда евро, с цел да обезпечи на членовете на Европейски Съюз нараснала ликвидност.

Съединени американски щати

Законодателите в Съединени американски щати се договориха за подтикващ пакет на стойност 2 трилиона долара в опит да предотврати изпадането на стопанската система в Съединени американски щати в криза.

Законодателството дава безплатни средства за дребни предприятия, обилни заеми за огромни корпорации като самолетните компании и усъвършенствани компенсации за безработица за физическите лица. Той идва със 130 милиарда $, заделени за това, което демократът в Сената Чък Шумър назова “план на Маршал за лечебните заведения " и здравните организации, сравнявайки го с програмата за помощ на Съединени американски щати, която възвърне Европа след Втората международна война.

Сенатът и Камарата на представителите публично ще гласоподават по законопроекта по-късно през днешния ден. След това той ще отиде за автограф при американския президент Доналд Тръмп.

Китай

Въпреки че вирусът направи своя жесток, световен дебют там в края на предходната година, Китай към момента не се бори с ковид със същата икономическа мощ, както направи по време на световната финансова рецесия през 2008 г. или във връзка с забавящата се китайска стопанска система през 2015 година Все отново централната банка на страната усили наличните заеми за банки с 500 милиарда юана (65 милиарда евро) и понижи условията за банков запас, освобождавайки 550 милиарда юана в брой. Бяха понижени лихвените проценти за банки и огромни корпорации, а Пекин също изиска банките да удължат изискванията за бизнес заеми и наемодателите да понижат наемите върху търговски парцели.

Международната общественост

Глобални органи като Голямата седморка (Г-7) и Групата на 20-те (Г-20) към момента не са предложили групов отговор на пандемията, макар че във вторник финансовите министри на Г-7 обявиха, че работят по " основни и допълващи се пакети “. Г-20 също разисква възможен отговор, написа още " БГНЕС ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР