Правителствата на Западна Африка дават една седмица на лидерите на преврата в Нигер, за да отстъпят властта

...
Западноафриканските държави наложиха санкции на новите военни лидери на Нигер,
Коментари Харесай

Западноафриканските държави наложиха санкции на новите военни лидери на Нигер, заплашвайки да използват сила, ако не успеят да възстановят сваления президент Мохамед Базум в рамките на една седмица, след като последният преврат в района на Сахел предизвика тревога на континента.

В третия преврат от толкова години за сваляне на лидер в Сахел, избраният президент на Нигер и западен съюзник, Базум, е задържан от военните от сряда.

Генерал Абдурахман Тиани, началникът на мощната президентска гвардия, се обяви за лидер.

Базум е един от намаляващата група избрани президенти и прозападни лидери в Сахел, където от 2020 г. въоръжено въстание предизвика преврати в Мали и Буркина Фасо.

Бившият колониален владетел Франция и Европейският съюз спряха сътрудничеството в областта на сигурността и финансовата помощ за Нигер след преврата, докато Съединените щати предупредиха, че тяхната помощ също може да бъде заложена на карта.

На извънредна среща на високо равнище в Нигерия регионалният блок от 15 държави от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) поиска в неделя Базум да бъде възстановен в рамките на една седмица.

В противен случай блокът заяви, че ще предприеме „всички мерки“ за възстановяване на конституционния ред.

„Такива мерки може да включват използването на сила за този ефект“, се казва в изявление, добавяйки, че началниците на отбраната на ECOWAS трябва да се срещнат по-късно в неделя.

Не беше веднага ясно как ECOWAS може да използва сила. Миналата година блокът се съгласи да създаде регионални сили за сигурност, които да се намесват срещу членове на въоръжени групировки и да предотвратяват военни преврати, но подробностите за силите и тяхното финансиране все още бяха неясни.

Блокът също така наложи финансови санкции на лидерите на преврата и страната, замразявайки „всички търговски и финансови транзакции“ между държавите-членки и Нигер, една от най-бедните нации в света, често на последно място в класацията на ООН ' Индекс на човешкото развитие.


В изявление, прочетено по националната телевизия в събота вечерта, членът на военното правителство на Нигер Амаду Абдраман каза, че целта на срещата е да „одобри план за агресия срещу Нигер под формата на непосредствена военна намеса в Ниамей”.

Интервенцията ще бъде „в сътрудничество с африкански страни, които не са членове на регионалния орган и някои западни нации“, добави той.

Президентът на Чад, генерал Махамат Идрис Деби Итно, беше в нигерийската столица Ниамей в неделя като част от опит да помогне за разрешаване на кризата, каза говорителят на правителството на Чад Азиз Махамат Салех пред агенция AFP. Той каза, че пътуването е по инициатива на Чад.

Митинг на привържениците на преврата

На други места в столицата хиляди хора, развяващи знамена на Русия и Нигер, се събраха пред националния парламент в знак на подкрепа за военните управляващи.

След това те се преместиха към френското посолство, викайки „да живее Путин“ и „долу Франция“. Някои се опитаха да нахлуят в посолството, но бяха разпръснати със сълзотворен газ.

Войник, застанал в пикап, махаше на тълпата, викайки „Русия, Русия, Русия!“, „Да живее армията на Нигер!“ и „Тиани, Тиани, Тиани!“. Демонстрацията също имаше за цел да изпрати предупреждение към ECOWAS да не се намесва в страната.

Някои демонстранти се насочиха към посолството на САЩ.

Франция осъди нападението срещу нейното посолство, като предупреди, че ще отмъсти, ако нейни граждани или интереси бъдат атакувани, и заяви, че ще подкрепи всички регионални инициативи за възстановяване на реда в Нигер.

„Ако някой атакува френски граждани, армията, дипломатите и френските интереси, Франция ще отговори незабавно и неразрешимо“, каза френското президентство.

Съседите на Нигер Мали и Буркина Фасо, също бивши френски колонии, също претърпяха военни преврати от 2020 г. насам, подхранвани от гнева срещу неуспеха на цивилните власти да тушират въоръжени групи, свързани с ИДИЛ и Ал-Кайда.< /p>

Тиани каза, че пучът в Нигер е отговор на „влошаването на ситуацията със сигурността“, свързано с въоръжено кръвопролитие, както и с корупция и икономически проблеми.

Бурна политическа история

След вълна от осъждане на преврата, на Запад вече започнаха наказателни мерки.

Франция, която има 1500 войници в Нигер, заяви в събота, че спира помощта за развитие и бюджетната подкрепа за западноафриканската нация.

Той призова за „незабавно връщане към конституционния ред“ и възстановяване на Базум.

Ръководителят на дипломатическите служби на Европейския съюз Жозеп Борел обяви спирането за неопределено време на сътрудничеството в областта на сигурността с Нигер с незабавен ефект, както и бюджетната помощ.

Борел каза, че ЕС е готов да подкрепи бъдещи решения, взети от ECOWAS, „включително приемането на санкции“.

САЩ – които имат около 1000 войници в Нигер – предложиха непоколебимата подкрепа на Базум Вашингтон и предупредиха онези, които го задържаха, че „заплашват години на успешно сътрудничество и стотици милиони долари помощ“.< /p>

И Африканският съюз даде на военните в Нигер две седмици да възстановят „конституционната власт“.

Той осъди преврата по „най-категоричния възможен начин“ и изрази дълбока загриженост относно „тревожното възобновяване“ на военните преврата в Африка.

Нигер без излаз на море често се нарежда на последно място в индекса на човешкото развитие на ООН, въпреки че има огромни находища на уран.

Той има бурна политическа история от придобиването на независимост през 1960 г., с четири преврата, както и множество други опити – включително два предишни срещу Базум.

 

 

 

 

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР