Правителствата на страните - членки от ЕС работят за избирането

...
Правителствата на страните - членки от ЕС работят за избирането
Коментари Харесай

ЕС разглежда Кристалина Георгиева за шеф на МВФ

Правителствата на страните - членки от Европейски Съюз работят за избирането на обединен европейски претендент за поста на нов изпълнителен шеф на Международния валутен фонд (МВФ). Той би трябвало да наследи на поста Кристин Лагард. Това заяви в петък Ройтерс, базирайки се на източници.

Според организацията, Европейският съюз сега преглежда претендентите от българската представителка Кристалина Георгиева, която е основен изпълнителен шеф на Световната банка, някогашен ръководител на Еврогрупата и някогашен министър на финансите на Нидерландия Йерон Дейселблум, министър на стопанската система и бизнеса на Испания Нади Калвино, актуалният ръководител на Еврогрупата португалецът Марио Сентено и гуверньора на централната банка на Финландия Оли Рен.

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд разгласи в петък началото на процеса на избиране на нов ръководещ шеф на организацията в подмяна на Кристин Лагард, която подаде оставка по отношение на номинирането ѝ за началник на Европейската централна банка (ЕЦБ).

На 2 юли Срещата на върха на Европейски Съюз дефинира Лагард за позиция на началник на ЕЦБ. В тази връзка, в същия ден Лагард разгласи, че краткотрайно престава да извършва отговорностите на ръководещия шеф на МВФ. 16 юли подаде оставка като началник на фонда. Решението ще влезе в действие на 12 септември.

По съглашение МВФ се оглавява от европеец, а Световната банка от американец. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР