Правителствата на Европейския съюз се споразумяха да намалят ограниченията за

...
Правителствата на Европейския съюз се споразумяха да намалят ограниченията за
Коментари Харесай

ЕС подкрепя по-ниски граници на остатъци от вредни за пчелите пестициди


Правителствата на Европейския съюз се споразумяха да понижат рестриктивните мерки за остатъчните количества за два пестицида, които вредят на пчелите - ход, който ще засегне основно земеделските производители, които желаят да изнасят храна или храна за животни в блока, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

27-те членки на Европейски Съюз поддържаха предлагането на Европейската комисия за намаление на оптимално допустимите граници на остатъчни субстанции за клотианидин и тиаметоксам - два неоникотиноидни пестицида, за които Европейската организация за сигурност на храните твърди, че съставляват висок риск за опрашителите.

Използването на открити пространства на двата пестицида, дружно с имидаклоприд, беше неразрешено в целия блок през 2018 година, макар че доста страни от Европейски Съюз са дали " незабавно " позволение за използването им при захарно цвекло. Производителите настояват, че остатъците изчезват още преди прибиране на реколтата.

Новото законодателство ще се стреми да насърчи задачата на Европейски Съюз да премине към по-екологично земеделие, като в същото време съблюдава отговорностите си към Световната комерсиална организация.

" Употребата на тези два неоникотиноида към този момент е прекратена в Европейски Съюз. Днес ние подхващаме още една стъпка, като способстваме за прехода към устойчиви хранителни системи, също и на световната сцена ", сподели в изказване еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидес.

Новите правила, които би трябвало да влязат в действие при започване на 2023 година, ще понижат оптимално допустимите останки от тези субстанции във вносните храни и храни за животни до най-ниското равнище, което може да бъде измерено с наличната сега технология.

Операторите в хранително-вкусовата индустрия и трети страни ще имат период до три години, с цел да се приспособяват към новите правила.

Групата за екологични акции " Бъдеще за поколенията " (Generations Futures) съобщи в отчет, че изследвания през 2017 година са разкрили останки от пестицидите в голям брой вносни артикули - от китайски чайове до тайландски патладжани, както и във френски, испански и португалски плодове и зеленчуци.

Регламентът ще влезе в действие, в случай че Европейският парламент или Съветът на Европейски Съюз не издигнат възражения през идващите два месеца.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР