Правителствата на Европа, за които свободата на медиите е ценност

...
Правителствата на Европа, за които свободата на медиите е ценност
Коментари Харесай

Проф. Александър Краутер: Западът губи тази хибридна информационна война, руснаците се оказаха по-добри в подривните пропагандни операции?

Правителствата на Европа, за които свободата на медиите е полезност доста зле противодействат на кремълската дезинформация

Путин не е талантлив пълководец, само че е доста остроумен опортюнист, споделя един от водещите анализатори от програмата за трансатлантическа защита и сигурност на Center for European Policy Analysis

Интервю на The Voice of America

- Професор Краутер, до каква степен сполучливо съветските пропагандисти съумяват да заобикалят разкриването на провежданите от тях акции?

- Русия се занимава с осведомителни акции в продължение на епохи още от времената на Руската империя и по-късно на Съюз на съветските социалистически републики. Ленин измисля концепцията за „ потребните идиоти “, хора, които несъзнателно вземат участие в комунистическите пропагандни интервенции.
Сега това се случва благодарение на „ ретвитване “ и „ препостване “. В Европа и Северна Америка живеят доста хора, които популяризират съветските пропагандистки разкази.
Това се случва в концепцията за политическата (информационната) война.
Те измислят концепцията за дейните мероприятия за водене на такава политическа война. Във времената на Съветския съюз се появява концепцията за надзор на равнище рефлекси – спомнете си физиолога Иван Павлов и неговите кучета. Съветските учени решили, че са в положение да принудят хората да правят неща рефлекторно – осведомителните интервенции са развиване на тази концепция.

В Русия считат, че Съветският съюз е рухнал вследствие на осведомителните акции, провеждани под управлението на Съединени американски щати, които „ отслабили волята на руския народ “, който престанал да поддържа руското държавно управление.

Те считат, че това се е случило по виновност на американците. В оня интервал ние фактически сме били доста дейни в осведомителните интервенции, през днешния ден – не прекомерно.
Има доста образци за осведомителни интервенции: да вземем за пример, интервенция „ Инфекция “ през 80-те, когато Съюз на съветските социалистически републики упреква Съединени американски щати за появяването на СПИН.
По-съвременен образец е демонтирането на руския боец в Естония през 2007 година, Крим през 2014 година, когато Русия твърдеше, че на полуострова няма нейни бойци. Сваленият над Донбас през 2014 година пътнически аероплан MH-17 – тогава руснаците твърдяха, че те не са го свалили. И, несъмнено, обвиняванията, че вирусът на COVID-19 е основан от Съединените щати.

- Успешни ли са съветските осведомителни интервенции?

- Не, 99% от тях са несполучливи. И популяризираното от тях изказване, че на Запад откриват единствено 1% от тяхната дезинформация също е осведомителна интервенция.
Те се пробват да посеят раздори в Европа, в Съединени американски щати, измежду нашите съдружници и сътрудници.
Интересно е да се следят тези интервенции тук, в Съединени американски щати, да вземем за пример радио „ Спутник “. Приблизително една трета от това, което приказват е истина, останалата третина е „ различна позиция “ по отношение на истината, а последната третина – откровена неистина.
Те умеят добре да разискват проблемите на Съединени американски щати и да организират културен разбор. Те виждат съществуващите в Съединени американски щати проблеми и се стремят да ги задълбочат. Например, те могат на едно и също място, на едната страна на площада да провеждат събиране на последователите на Black Lives Matter, а на другата страна на площада да съберат поддръжници на служителите на реда Blue Lives Matter с вярата, че ще се случат конфликти.
Активността в Twitter и другите обществени мрежи, които оказват въздействие върху жителите на Съединени американски щати, се основава от Русия и нейните медиатори. Благодарение на смарт телефоните доста хора се намират непрекъснато в интернет и това е просто подарък за тези, които провеждат такива осведомителни интервенции.
На Русия добре и се удават някои осведомителни интервенции, само че дали са сполучливи 99%? Не, руснаците не са толкоз положителни.
Много от дейностите на Русия са прекомерно тромави, като да вземем за пример опитът да бъде токсичен някогашният офицер от военното разузнаване Сергей Скрипал и щерка му Юлия във Англия, което е проява на непросветеност: отровителите не просто провалиха задачата, само че и ги разкриха.
Или опитът да бъде погубен Алексей Навални с „ Новичок “ – нервно-паралитично вещество създадено от Съветския съюз. Русия се опита да упрекна в това Съединените щати, като съобщи, че те са създали „ Новичок “.

- Способен ли е Западът сполучливо да се опълчва на съветските осведомителни интервенции?

- По време на Студената война ние взехме решение, че ще приказваме истината. Аз писах отчета за Fletcher Forum of World Affairs, в който означавам, че в миналото сме били доста положителни в осведомителните интервенции, само че демонтирахме цялата конструкция след Студената война, когато държавният секретар Мадлин Олбрайт реши да бъде прекъсната активността на Агенцията по интернационално развиване (USAID) и Информационната организация на Съединени американски щати (USIA).

Опитваме се да възстановим това, само че не ни се получава доста добре, което е чудно, като имаме поради, че сме способни да продадем ледник на хората в Арктика, само че не съумяваме да продадем концепцията за независимост или мир в Близкия Изток или да убедим хората, че руснаците или китайците демонстрират експанзия.
Особено мъчно в този смисъл е в разрастващите се страни, в Латинска Америка, Африка и Азия, където хората не възприемат в този момент нашата позиция.
Бившият министър на защитата Робърт Гейтс разгласява скоро публикация във Washington Post, за нуждата от активизирането на нашите осведомителни интервенции и да се противопоставим на дезинформацията на руснаците, за нуждата от битка с разпространението на неистини. Например, да разбираем на всички, че точно руснаците смъкнаха малайзийския „ Боинг “ над Донбас.
Трябва да признаем на администрацията на Байдън заслугата, че в навечерието на войната на Русия против Украйна разгласява разследващи данни, че Москва се готви да нападне.
Но държавните управления на Европа, за които свободата на информацията е полезност доста зле противодействат на дезинформацията.
Те от дълги години знаят, че RT или „ Спутник “ обслужват Кремъл, само че доколкото правилото за независимост на информацията е залегнал в Конституциите и документите на Европейски Съюз, те не можеха да създадат нищо, до момента в който съветските войски не нахлуха в Украйна.
Руската интервенция в американските избори през 2016 година също беше осведомителна интервенция, която нанеса щета на Хилари Клинтън, която се кандидатираше за президент.

- Може ли да се твърди, че разгласилите в интернет секретни документи на Пентагона, военнослужещият Джек Тейшейра или админът на проруския Telegram-канал, Сара Билс, някогашен американски боен, са жертви на съветски осведомителни интервенции?

-Разбира се. Сара е пример на „ потребен глупак “. Тя счита, че е постъпила вярно, на в действителност е медиатор, помагащ на Русия да организира осведомителни интервенции.
Тя не схваща това и в случай че я обвините в нещо сходно, ще отхвърля. Но е напълно явно, че тя е съизвършител в провеждането на съветска осведомителна интервенция. Цялата употребена от нея информация би трябвало да пристигна отнякъде: информацията не изниква от главата и, като Атина от главата на Зевс. Русия генерира такива материали и ги популяризира по всички канали.
Те имат доста интегриран взор върху информацията в Съединени американски щати, те употребяват информацията от разнообразни сфери на живота за образуване на съзнанието на съперника.
Руснаците считат, че ние сме в положение на война с тях, че цветните революции са серия революции проведени от НАТО под управлението на Съединени американски щати за да бъде свалено държавното управление на Русия. Е те гледат на всичко през тази призма.
Те не считат това за бинарна война, както по времето на ВСВ – има две страни, хора във военни униформи, има начало и завършек на войната, кротичък контракт, а по-късно всички стават другари.
Те не имат вяра в това и по тази причина са в положение на война с нас. Затова и китайците крадат нашите секрети, руснаците и китайците организират осведомителните си интервенции по целия свят – тъй като имат вяра, че ние всекидневно се опитваме да ги нападаме, употребявайки информацията.

-Значи ли това, че Западът в действителност губи тази хибридна осведомителна война?

-Да, ние не се противопоставяме доста сполучливо, те са доста по-добри от нас в осведомителните интервенции. Както загатнах, ние ликвидирахме нашите благоприятни условия за осведомително опълчване. Имаме обособени организации, които вършат нещо, само че нямаме интегриран информативен отговор.
Политическата война е потребление на всички детайли на националната мощност за реализиране на задачите. Няма потребност да се ползва принуждение. Аз и до момента съм сюрпризиран, че Путин атакува Украйна физически, тъй като той можеше да реализира доста политически цели благодарение на информация, кибероперации, киберпрестъпления, дипломация.
Може би е бързал и е желал да форсира процесите. Той не е талантлив пълководец, само че е доста остроумен опортюнист. Той реализира доста политически цели употребявайки информацията.

- Защо американските софтуерни компании не се стремят изключително да се опълчват на съветските осведомителни интервенции?

-Не тъй като са „ потребни идиоти “ на Русия и просто неуместно повтарят съветските разкази. Смятам, че те печелят от това пари и желаят да продължат да получават пари.
Доналд Тръмп споделяше, че неналичието на вести са неприятни вести. Технологичните колоси – Фейсбук, Twitter – печелят от трафика, от броя четения. И по тази причина за тях стремежът да „ пазят “ информацията е „ съвършената стихия “ и съвършения метод за печелене на пари. Затова те не се намесват и печелят.

- Способно ли е западното общество да се опълчи на съветската агитация и дезинформация?

-ЕС стартира да се оправя малко по-добре с това, има обособени организации като Bellingcat, които вършат доста забавни неща. Има Неправителствени организации, които разобличават съветските осведомителни интервенции. Западните разузнавания наблюдават съветските осведомителни интервенции, казусът е, че доста от техните аналитични материали са засекретени. Това от време на време е част от казуса.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР