Правителства се отказват от Covid рестрикциите, въпреки че СЗО алармира,

...
Правителства се отказват от Covid рестрикциите, въпреки че СЗО алармира,
Коментари Харесай

Covid ограниченията падат във все повече държави


Правителства се отхвърлят от Covid рестрикциите, макар че СЗО сигнализира, че половин милион души, диагностицирани с ковид, са умряли, откакто бе открит разновидността Омикрон. Ето кои са следващите страни, разхлабващи и премахващи ограничения, и какво се случва по света.

В Чехия падат документите, оставят единствено маските

Правителството на Чехия разгласи, че стартира постепенна анулация на въведените Covid ограничавания. От 1 март в страната ще остане в действие само наложителното носене на маска на публични места, съобщи министър председателят Петр Фиала. " След 1 март от настоящите ограничавания ще останат в действие напълно дребна част - на процедура само наложителното носене на маски ", сподели той. Постепенно ще се усилва допустимият брой гости на културни и спортни мероприятия.

От 10 февруари в Чехия отпада условието да се показва Covid документ при посещаване на заведения за хранене и други заведения за публично хранене, на културно-развлекателни, спортни и други публични събития.

От 18 февруари ще бъде анулирано и наложителното от време на време тестване за ковид в предприятията, компаниите и образователните заведения.

Англия възнамерява завършек на всички Covid ограничавания

Британският министър председател Борис Джонсън разгласи в Народното събрание, че има проекти да вдигне всички оставащи Covid ограничавания с месец по-рано, което значи, че това може да стане до края на февруари.

" Ако сегашната окуражаваща наклонност с данните се резервира, моите упования са, че ще можем да сложим завършек на последните ограничавания с месец по-рано, в това число условието за самоизолиране, в случай че е даден позитивен тест ", съобщи Джонсън в Камарата на общините преди началото на парламентарния надзор.

Това важи единствено за Англия, тъй като останалите три съставни елементи на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - имат своя политика, само че нормално тя не се различа изключително от тази в най-многолюдната Англия.

Плановете до момента бяха ограниченията да бъдат вдигнати на 24 март, само че упованията са, че още на 21 февруари Джонсън ще показа новата тактика " да се живее с Covid-19 ", откакто депутатите се завърнат от късата почивка, започваща от петък.

В щата Ню Йорк от на следващия ден без маски на закрито

Губернаторката на Ню Йорк Кати Хоукъл заяви през днешния ден, че няма да бъде удължено условието за носене на маски на закрито в множеството публични здания, само че то ще продължи да важи за учебните заведения, съобщи Асошиейтед прес.

Изискването за носене на маска в магазините за хранителни артикули, търговски обекти и офиси, беше въведено на 10 декември, откакто разновидността Омикрон на ковид стартира да заразява огромен брой нюйоркчани. Срокът на деяние на наредбата изтича на следващия ден.

Хоукъл сподели, че броят на инфекциите е понижен до равнище, при което е безвредно да се анулира условието за носене на маска. " Имайки поради намаляването на случаите, намаляването на броя на хоспитализациите, считаме че можем от на следващия ден да премахнем това условие ", сподели тя.

Маските ще останат обаче наложителни за доста публични места, в това число здравните заведения и учебните заведения. Хоукъл желае да се увеличи равнището на имунизация на децата, преди да анулира и това условие, което е в действие от август.

Полша понижава карантината, децата се връщат в учебно заведение

Полша ще редуцира изолацията за хората, инфектирани с COVID-19, от 10 на 7 дни и ще отстрани карантината за контактните лица, заяви министърът на опазването на здравето Адам Неджелски. Решението влиза в действие от 15 февруари, съобщи Ройтерс.

В края на януари страната записва рекорден брой нови случаи заради вълна от новия вид Омикрон, само че по-късно случаите започнаха да понижават.

Хората от едно домакинство ще бъдат карантинирани единствено за интервала на изолацията. От 11 февруари контактните лица отвън семейството на инфектирания няма да бъдат карантинирани. Карантината на пасажерите, които нямат здравен документ, ще бъде понижена на седем дни.

От 21 февруари учениците се връщат към присъствена форма на образование, заяви министърът на образованието Пшемислав Чарнек.

По-рано Неджелски сподели пред таблоида " Факт ", че носенето на маски в затворени пространства може да стане целесъобразно, а не наложително.

И още...

Швеция счита да извади Covid-19 от листата на публично рисковите болести в края на март или началото на април. Още от през днешния ден страната се отхвърли от въведените по-рано ограничавания. От 9 февруари влизането в Швеция е безусловно свободно за жители на Европейски Съюз.

Възобновени бяха фериботните връзки сред Турция и няколко гръцки острова в Егейско море, прекратени преди две години поради пандемията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР