Правим масирани проверки на екскурзоводи по Черноморието. Инспекциите ще продължат

...
Правим масирани проверки на екскурзоводи по Черноморието. Инспекциите ще продължат
Коментари Харесай

Ангелкова погна менте екскурзоводите по морето

Правим масирани инспекции на екскурзоводи по Черноморието. Инспекциите ще продължат интензивно по цялото крайбрежие, а също и навътре в страната. Ще бъдем безкомпромисни към хора, които работят като екскурзоводи без уверение. Това съобщи в Несебър министърът на туризма Николина Ангелкова, която заключи резултатите от двудневна инспекция на специалисти от Министерството на туризма и Комисията за отбрана на потребителите.

Проверката е след сигнали, подадени от организации на екскурзоводите в България, че се прави нерегламентирана активност.

Работата на екскурзовода е извънредно значима за имиджа на българския туризъм. Тези хора носят огромна отговорност - посредством тях гостите на страната ни се срещат с нейната история, просвета и обичай. От тях извънредно доста зависи дали туристите ще се върнат още веднъж в страната ни, разяснява министърът.

В последните два дни при взаимната инспекция са били инспектирани 15 туристически групи с 15 екскурзоводи. При 12 от тях не са установени нарушавания. За трима, които са водели туристически групи обаче, експертите са открили, че работят без уверение и не са вписани в Националния туристически указател. Един от тях даже е носел и показал подправена карта за екскурзовод.

Съгласно условията на Закона за туризма всеки екскурзовод би трябвало да е лицензиран, да има специфична карта, която да дава, с цел да се удостовери, че работи по отношение на регламентите, изясни министър Ангелкова. Според Закона за туризма и наредбата екскурзоводската карта може да се отпечатва единствено от Министерството на туризма.

На нарушителите е формиран акт за административно нарушаване, а санкцията за това е 1000 лева Всеки законен екскурзовод би трябвало да е вписан в Националния туристически указател. При инспекцията е открито още, че двама, които са водели туристи, са имали подписани контракти с туроператори. Компаниите подлежат на глоба в размер на 2000 лева, тъй като са наели нелицензирани екскурзоводи.

По отношение на летния сезон министър Ангелкова уточни, че все още са наети над 8800 сезонни служащи главно от Молдова, Беларус и Украйна, има и работещи от Азия, само че те са по-скоро единични бройки. Тенденцията работодателите да наемат сезонни служащи от трети страни се усилва с всеки сезон и това демонстрира, че краткотрайната стъпка е вярна, с цел да се обезпечат задоволително фрагменти. Министър Ангелкова добави, че ще продължава работата в посока понижаване на административната тежест за бизнеса, тъй че оптимално да отговорим на потребностите на бранша.

В отговор на журналистически въпрос, обвързван с измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, тя разяснява, че Министерството на туризма поддържа къмпингуването като част от разнообразния туристически артикул на дестинацията. Трябва да има разговор, с цел да се чуят всички гледни точки. Инициираме необятни полемики, с цел да се реши кои текстове ще са работещи и какво би трябвало да се промени, с цел да можем да имаме подобен тип туризъм, съгласуван с европейските правила.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР