Правилното хранене може да помогне на черния дроб да изпълнява

...
Правилното хранене може да помогне на черния дроб да изпълнява
Коментари Харесай

Това са най-важните храни за здравето на черния дроб - яжте ги редовно


Правилното хранене може да помогне на черния дроб да извършва най-важните си функционалности. Всяка минута в този орган протичат милиони химични реакции, които директно въздействат на нашето богатство.

Дори и дребните неизправности в черния дроб водят до нараснала отмалялост, главоболие и болки в ставите, кожни обриви, алергии и други

Но уравновесената диета е от изгода за вярното му действие. 

 Ето кои са най-важните храни за черния дроб, съгласно изданието Healthline:

1. Месо

Месото е значимо за черния дроб, защото е главният източник на протеини, нужни за възобновяване на органа. Тлъстото месо би трябвало да се заобикаля. Освен това даже постното месо не би трябвало да се употребява пържено - в този случай то ще аргументи повече щета, в сравнение с изгода. Вареното пилешко, пуешко, телешко, заешко са най-хубавите снабдители на хепатоцити за черния дроб. 

2. Риба

Рибата също не би трябвало да е мазна. Правилото без пържене важи и в този случай. Задушени щука, хек или тресчица ще оказват помощ за възобновяване на черния дроб.

3. Млечни артикули

В случая не би трябвало да се увличате със сметана, само че не би трябвало и да купувате изцяло обезмаслен кефир, кисело мляко, извара. Малък % мазнини оказват удобен резултат върху смилаемостта на питателните субстанции. 

4. Плодове и зеленчуци

Не забравяйте да включите зеленчуци и плодове в диетата си. Зелето, доматите, тиква, цвекло, варени или задушени моркови способстват за производството на жлъчка. А веществата, съдържащи се в ябълките, бананите, касиса, сините сливи и стафидите, въздействат добре на регенеративните качества на черния дроб.

5. Овесени ядки и елда 

Почти всички зърнени култури са потребни за черния дроб, само че овесените ядки, пшеницата и елдата остават водачи по полза. Разбира се, с тях не би трябвало да се прекалява. 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР