Правилникът на НС им дава вратичка да не се плаща

...
Правилникът на НС им дава вратичка да не се плаща
Коментари Харесай

Депутатите се лишават от паркинга си само ако около “Св. Ал. Невски” стане пешеходна зона

Правилникът на Народно събрание им дава малка врата да не се заплаща за паркиране към Народното събрание
Ако регионът към катедралния храм “Св. Александър Невски ” стане пешеходна зона, депутатите ще се лишат от паркинга си. Това изясни пред “24 часа ” ръководителят на Народното събрание Никола Минчев. Дотогава обаче депутатите ще могат свободно да паркират към постройката на Народното събрание, въпреки че още през лятото на 2021 година Столичният общински съвет реши друго.

През юни предходната година 46-ият парламент и Столична община прекратиха контракта си за безплатното прилагане на паркоместа до “Св. Ал. Невски ” и площад “Желю Желев ”, както към този момент се споделя пространството сред Националната художествена изложба и някогашния Партиен дом. Договорът бе в действие от 2007 година, само че макар че бе преустановен, депутатите продължиха да стопират колите си наоколо до работното си място. Възможност за това им даде малка врата в закона, която сами сътвориха.

Според параграф от заключителните разпореждания на правилника на НС председателят може да издаде заповед, с която да дефинира специфична зона за сигурност около Народното събрание и по този начин депутатските коли да избегнат синята зона, важаща за центъра на София. Разпореждането би трябвало да бъде в съгласие с Министерство на вътрешните работи и съобразено със Закона за събранията, митингите и манифестациите, написа още в правилника на Народно събрание.

Само преди половин година някогашната председателка на Народното събрание Ива Митева приложи тази административна хватка, като подписа заповед, с която на процедура върна на депутатите отнетите им паркинги. Преди 2 седмици бе признат нов устав, само че този параграф остана.

Никола Минчев отхвърли да е подписвал сходна заповед и в добавка съобщи:  “Внимавам доста, преди да сложа някъде подписа си. ” Преди да издаде такава заповед, той желае да се срещне с представители на Столична община и да обсъдят бъдещето на региона към постройката на Народно събрание. Ако обаче зоната си остане свободна за придвижване на коли, то съгласно Минчев е по-добре депутатите да имат опцията да се възползват от паркиране покрай местоработата си.

Решението на Столичния общински съвет да се приключи договорът с Народно събрание, който действаше 14 година, бе взето с съвсем цялостно единогласие от всички политически групи в СОС - ГЕРБ-СДС, Българска социалистическа партия, Демократична България, ВМРО- “Атака ” и Борис Бонев от “Спаси София ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР