Правилата за започване на преговори за членство в ЕС трябва

...
Правилата за започване на преговори за членство в ЕС трябва
Коментари Харесай

Макрон: Правилата на ЕС да се преосмислят, за да се даде ясна перспектива на Западните Балкани

Правилата за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз би трябвало да се премислят, тъй че да се даде ясна европейска вероятност на Западните Балкани. Това сподели френският президент Еманюел Макрон в Страсбург, където показа целите на страната си за 6-месечното ротационното председателство на Европейски Съюз.
Макрон съобщи още, че Конференцията за бъдещето на Европа би трябвало да бъде последвана незабавно от конференция за Западните Балкани.

В речта си пред Европейския парламент той се разгласи за основаване на междуправителствени сили за бързо реагиране, които да пазят външните граници на Европейски Съюз.

И от географска, и от историческа позиция Западните Балкани са в сърцето на европейския континент, сподели френският държавен глава:

„ И от географска, и от историческа позиция, от трагичната си част и от упованието си за бъдещето, което хранят, Западните Балкани са част от континента Европа. Те носят белези, които ни припомнят по едно и също време за крехкостта на мира и силата на нашия съюз ", добави той и акцентира, че Европа има отговорности към тях, в това число и за европейска вероятност, която, по думите му, се вписва в рационално време:

"Затова имаме предопределение към тях - да преосмислим връзките ни със страните от района, и да им дадем по-ясна, разбираема и волева вероятност за присъединение...Ние модернизирахме процедурата за договаряния през последните месеци. Но ние знаем доста тъкмо, че не тази Европа с тези правила може да стане Европа на 31, 32 или 33. Това не е по този начин и другояче ние ще излъжем себе си. Така че в границите на Конференцията за бъдещето през май би трябвало главно да преразгледаме нашите правила, с цел да ги създадем по-ясни и разбираеми, с цел да вземаме по-бързи и мощни решения. Но също по този начин и политически би трябвало да сме почтени за рамките на тази Европа, в която Западните Балкани имат своето място “, съобщи Макрон.

България, Румъния и към този момент Хърватия са призвани да се причислят към Шенген, в случай че са подготвени, както бе прието от всички страни-членки, сподели още президентът на Франция пред Европейския парламент.

Макрон добави, че този развой би трябвало да върви дружно с промяната, което е стартирана на пространството за свободно придвижване и която ще разреши отбраната на всички външни граници на Европейски Съюз.

Еманюел Макрон се разгласи за построяването на европейски ред върху правила и ред, който е задействан преди 30 години дружно с Русия. Във връзка с това той загатна, че сферите на въздействие са отхвърлени и страните имат суверенното право на избор.

Макрон настоя също за преоткриването на мощна бъдеща Европа, която да отговори на климатичните, софтуерните и цифровите, само че и на геополитическите провокации и която ще откри средствата, с цел да взема решенията сама за себе си, без да зависи от огромните сили:

„ Днес нашата Европа е изправена пред повишаване на напрежението и изключително в съседство, пред комплициране на света, към завръщането към нещастието на войната.

Нашият модел обаче, който излиза отвън границите ни, има в своята традиция универсално предопределение и отговорност, заложено от бащите ни - да премисли част от своите политики за съседство и мястото си в света “.

Макрон разясни, че в тази тенденция би трябвало да бъде построено партньорство с Африка, като изключително акцентира на страните по генезис на мигранти, тъй че политиката на завръщане да бъде ефикасна.

"Започнахте председателството си с огромни обещания, само че тук никой не ви има вяра. И то освен тъй като графикът, който изготвихте, ще обслужва повече президентската ви акция, а тъй като постоянно лъжехте ", сподели в отговор евродепутатът от ЕНП Франсоа Ксавие-Белами:

Казвате, че желаете да овладеете границите на Европа, само че през вчерашния ден заклеймявахте като националистическа чума страните, които призоваваха за помощ, с цел да защитят границите си от мигрантската рецесия.

Говорите за околна среда и стратегическа автономност, само че през днешния ден Франция внася въглища и газ, тъй като вие затворихте нуклеарната централа "Фесенхайм " и по този начин минирахте промишлеността ни “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР