Правилата, по които се извършва полицейската регистрация, противоречат на Конституцията.

...
Правилата, по които се извършва полицейската регистрация, противоречат на Конституцията.
Коментари Харесай

Иван Гешев се обяви против взимането на ДНК и отпечатъци от обвиняеми

Правилата, по които се прави полицейската регистрация, опонират на Конституцията. Те погазват правото на персонална цялост и правото на отбрана и плануват фиктивен и малоценен правосъден надзор. Това споделя основният прокурор Иван Гешев в мнение до Конституционния съд (КС), по делото против текстовете от Закона за Министерство на вътрешните работи, които регламентират полицейската регистрация, заяви. 

Законът за Министерство на вътрешните работи споделя, че полицейските органи правят полицейска регистрация на лица, които са привлечени като обвинени за осъществено съзнателно закононарушение от общ темперамент. За задачите на регистрацията се вземат данните от персоналната карта на лицето, то се снима, снемат му се отпечатъци и се изземат мостри за ДНК профил. При отвод за дактилоскопиране, правене на снимки и изземване на мостри за ДНК профил полицейският орган желае позволение от съда. И в случай че го получи, тези дейности се правят наложително.  
Правосъдният министър разгласи, че Митко Каратиста го е заплашвал с основния прокурор
Правосъдният министър Иван Демерджиев е бил заплашван от към този момент някогашния притежател на охранителната компания " Делта гард " - Димитър Спасов, п...

Единственият аршин за осъществяване на полицейска регистрация е лицето да е привлечено като обвинени за съзнателно закононарушение от общ темперамент. Няма планувана опция за преценка на типа на закононарушението, нито с каква социална заплаха е индивидът. Освен това за тази полицейска регистрация няма очакван надзор от самостоятелен орган. Ако индивидът не се съгласи, въпросът се отнася към съда. Но упрекнатият не взе участие по делото, а съдът ревизира единствено формалните учредения - дали има повдигнато обвиняване и искане за полицейска регистрация. Тази законова уредба не подхожда на Конституцията, изяснява Върховният административен съд, който отнесе въпроса до Конституционен съд.

В мнението си Гешев акцентира, че въпреки да е ориентирана към главен индивид на наказателното произвеждане – обвиненият, и да са планувани отговорности за органите на досъдебното произвеждане по отношение на реализирането ѝ, полицейската регистрация е извънпроцесуална активност. И установи, че задачата ѝ не дефинирана в закона, а в наредбата е дефинирана нереално като " отбрана на националната сигурност, противопоставяне на престъпността и запазване на публичния ред ".  

Главният прокурор се стопира на нормативните празноти при полицейската регистрация – няма уредба за реда, по който съдът преглежда делото за насилствена регистрация и въз основа на какви обстоятелства следва да обоснове решението си. Няма условия за формата и наличието на настояването на полицията до съда за разрешаване на насилствена регистрация, както и обвързване за даване на делото. Гешев акцентира и различен сериозен пропуск - нито в закона, нито в наредбата, е планувано присъединяване на лицето, по отношение на което се желае разрешаване на насилствена полицейска регистрация, в производството пред съда, както и опция за обжалване на решението, с което е позволена.  

" Полицейската регистрация по своята същина и темперамент съставлява интервенция в правото на персонална цялост на жителите ", написа Гешев. Той акцентира, че неприкосновеността на персоналния живот на жителите е полезност от най-висш парламентарен порядък и с цел да бъде лимитирана, би трябвало да бъдат следвани съществени стандарти - ограничаването да е уредено в закон, да е ориентирано към застраховане на основни конституционно приети богатства (т.е. да е целесъобразно от законна цел), да е пропорционално на съществуващата заплаха на обекта на отбрана, както и да е обезпечен достъп до ефикасен правосъден надзор върху използването му ", написа още основният прокурор. Той се базира и на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, както и на серия решения на Конституционен съд.  
Конституционалист: Искането за оставка на основния прокурор към този момент е единствено политическо говорене
Струва ми се, че все още стоим в областта на политическото говорене – преди Конституционният съд да реши. Това съобщи проф. Пла...

Любопитно е, че зам.-главният прокурор и шеф на националното разследване Борислав Сарафов е пратил тъкмо противоположната позиция до Конституционен съд - съгласно него атакуваните текстове от Закона за Министерство на вътрешните работи не опонират на Конституцията. Срещу настояването на висшите съдии е и мнението на Министерския съвет, както и това на вътрешния министър, демонстрира инспекция на " Сега ". Съюзът на съдиите също застъпва позицията, че атакуваните разпореждания имат смисъл и не би трябвало да бъдат отменяни, въпреки и да се нуждаят от прецизиране.  

По този проблем БХК и основният прокурор са на едно мнение - полицейската регистрация в този й тип опонира на главния закон.

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР