Прави се опит за омаскаряване на България пред ЕК и

...
Прави се опит за омаскаряване на България пред ЕК и
Коментари Харесай

ВМРО с предупреждение към правителството за опити за подмяна на правилата за членство на РС Македония в ЕС

Прави се опит за омаскаряване на България пред Европейска комисия и заобикаляне на уговорките, поети с „ френското предложение “

Това се споделя в Меморандум, признат от Изпълнителния комитет на Вътрешна македонска революционна организация и изпратен до новото държавно управление, управлявано от акад. Николай Денков. Повод за този обширен и подплатен с ясни обстоятелства документ е невижданата и нападателна агитация, която Скопие прави в Брюксел от няколко месеца. Това е следващата демонстрация на недобросъседство и опит за замяна на към този момент валидирани документи, които разказват изискванията, които районен съд Македония би трябвало да извърши, с цел да продължи процеса на присъединението и към Европейски Съюз.

РСМ се стреми да трансферира отговорността от неизпълнението на своите отговорности към Европейски Съюз и блокирането на преговорния развой върху България и да провокира интервенция на страните членки върху София за покачване на старите искания за тъй наречените „ македонско малцинство “, обръщат внимание от управлението на Вътрешна македонска революционна организация.

Създаването на македонизма като идеология от страна на Сърбия, безапелационната поддръжка от Съветския съюз и Коминтерна на този план обрисува ясно, че това е геополитическо оръжие, ориентирано против България и българския народ. С просто око се вижда, че РСМ прави всичко по силите си с цел да петни престижа и облика на България на всички места по света, играейки роля на жертва. Предателската политика на Българската комунистическа партия и Георги Димитров ни дава ясно пояснение за какво и през днешния ден Русия мълчи и поддържа това оръжие. Думите на Путин към момента пробождат слуха ни „ писмеността е пристигнала при нас от македонските земи, а наглостта мина и през редица пропагандни съветски филми в интерес на македонизма, се напомня още в Меморандума.

Към днешна дата терзанията на ИК на Вътрешна македонска революционна организация идват от съответни дейности и събития, които се развиват в Брюксел. Текат процеси, които или не биват забелязвани поради тежката вътрешнополитическа конюнктура или услужливо се пропущат от новото евроатлантическо и ултралиберално държавно управление.

В Европарламента ще стартира преразглеждане на отчета за напредъка на РСМ. В документа, в който макар че не са отразени изцяло българските забележки към политиката на Скопие по отношение на България в двустранните връзки, има много сериозни констатации, които задължават Скопие да ги извърши, с цел да стартира договаряния един ден за участие в Европейския съюз. Свидетели сме на нападателна дипломатическа атака на Скопие, която посредством лобиране измежду евродепутатите има за цел удобен отчет, представляващ България като съществена спънка за европейското бъдеще на РСМ, предизвестява управлението на Вътрешна македонска революционна организация.

В Меморандума, изпратен до Министерския съвет на Р България е изброена детайлно фактологията на притеснителните събития, като в документа категорично се акцентира, че подбудите на Вътрешна македонска революционна организация надалеч не са прекъсването на участието на събратята ни от другата страна на границата.

Бъдещето на Република Северна Македония е в Европейски Съюз, само че това не може да стане за сметка на българската история, език и просвета, правата на нашите сънародници в РСМ и за сметка на достолепието на българския народ! Вътрешна македонска революционна организация поддържа участието на РСМ в Европейски Съюз като средство за реализиране до завършек на националния ни блян, а точно сред братята от двете страни на Осогово да няма граница, се акцентира още в Меморандума.

Ето за какво Вътрешна македонска революционна организация изрично упорства българската дипломация да предприеме сериозна дипломатическа атака и да показа пред света казуса ни с РСМ. Този проблем не е просто спор за предишното, това е геополитически спор, който основава неустойчивост и борба на Балканите.

Прилагаме и цялостния текст на документа:

                                 МЕМОРАНДУМ

                                   на Вътрешна македонска революционна организация

Бъдещето на Република Северна Македония е в Европейски Съюз, само че това не може да стане за сметка на българската история, език и просвета, правата на нашите сънародници в РСМ и за сметка на достолепието на българския народ! Вътрешна македонска революционна организация поддържа участието на РСМ в Европейски Съюз като средство за реализиране до завършек на националния ни блян, а точно сред братята от двете страни на Осогово да няма граница.

За нас приоритет е добруването на българите, които почтено и умерено да живеят в районен съд Македония – нещо, което сме уверени, че хиляди наши сънародници и в България, и на всички места по света желаят.

Да защитим историята си и българския език и просвета и да не разрешаваме на наследниците на югославските комунисти да унищожат и това, което е останало край Вардара след 100 години иго, убийства, затвори, заличаване на монументи и всевъзможен вид на експанзия.

Вътрешна македонска революционна организация предизвестява, че улисани във вътрешнополитически нелепости, кавги, и сделки сред Политическа партия и ГЕРБ, пропущаме една доста значима тематика – в Европарламента ще стартира преразглеждане на отчета за напредъка на РСМ. В документа, в който макар, че не са отразени изцяло българските забележки към политиката на Скопие по отношение на България в двустранните връзки, има много сериозни констатации, които задължават Скопие да ги извърши, с цел да стартира договаряния един ден за участие в Европейския съюз. Свидетели сме на нападателна дипломатическа атака на Скопие, която посредством лобиране измежду евродепутатите има за цел удобен отчет, представляващ България като съществена спънка за европейското бъдеще на РСМ.

Измина една година от приемането на по този начин нареченото „ френско предложение “, което след това бе подкрепено от всички страни членки на Европейски Съюз и по този начин бе призната рамката за договаряния на Република Северна Македония с Европейския съюз. В поддръжка на решението гласоподаваха 170 депутати от „ Продължаваме промяната “, ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Демократична България “, пробвайки се да показват пред българско общество, че това е единственото положително и допустимо решения на въпроса. Това беше първата и ясна крачка за сформирането на болшинство в Народно събрание, което е готово под външен напън да съобщи българския народен интерес,  с ясната цел да резервира „ кожата “ на своите водачи, които са потънали в корупция и зависимости.

Потвърди се това, което Вътрешна македонска революционна организация приказва от дълго време, че тогавашният министър-председател Кирил Петков, дружно с неговата съветничка Весела Чернева са предавали българските национални ползи. Абсурдно е, че кабинетът на българския министър-председател, вместо да отстоява българския интерес, е подавал класифицирана информация на една страна, която води враждебна и антибългарска политика.

Вече е реалност и новото евроатлантическо държавно управление с присъединяване на същите политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Вътрешна македонска революционна организация е уверена, че в случай че това се случи, те ще извършат следващо национално изменничество, жертвайки интереса на македонските българи.

Ето и някои обстоятелства:

На второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от Договора за добросъседство, другарство и съдействие, състояло се на 17 юли 2022 година в София, беше изработен обзор на използването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година и бяха признати ограничения и дейности за неговото осъществяване. Подписването на Протокола съставлява значимо изискване за свикването на първата междуправителствена конференция, с което се откри процедурата за започване на договаряния на РСМ за участие в Европейски Съюз. Изпълнението на плануваните в Протокола ограничения би трябвало да подсигурява спазването на Договора за добросъседство и дружно с вписването на българите в конституцията на РСМ са неизбежни условия за фактически започване на договаряния за участие в Европейски Съюз. На процедура Протокола от второто съвещание на Съвместната междуправителствена комисия не се извършва.

Примерите за разгаряща се българофобия и политическа неприязън против България и Европейски Съюз са многочислени:

Благосклонната „ индиферентност “ на страната към ширещите се прояви на българофобия в обществото, медиите и тиражирането на отрицателни стандарти към България и българите както в Република България, по този начин и в РСМ;
Организирането на всеобщи митинги против „ бугаризацията “ и използването на клаузите на така наречен „ френско предложение “, изпълнени с обидни квалификации към Европейски Съюз, страни членки и представители на демократично определените управляващи в Съюза;
На 4 юни 2022 година е запален офисът на Българския културен клуб в Битоля, което е второто нахлуване в границите на шест месеца. Повторното нахлуване е симптом на систематична принуда против българската общественост и нейните институции. Само на думи македонският президент Стево Пендаровски осъди палежа посредством обява във „ Facebook “. След осемдневен арест обаче хванатият причинител Ламбе Алабаковски бе освободен и продължи с палежите. По време на митинг той  подпали и изгори копия на Договора с България, Преспанското съглашение и френското предложение. През септември 2022 година след съглашение с прокуратурата е наказан на минималното наказване от 6 месеца условно с една година изпитателен период. През април 2023 година медиите в РСМ тиражират изявлението на Алабаковски, че  неговото действие е „ кулминационната точка на всички патриотични усеща “ и той е доста благополучен от това, което е направил.
През август 2022 година по искане на министъра на правораздаването Никола Тупенчевски е основана експертна група за следствие на регистрацията на неправителствените  организации на българите носещи имената на „ Иван Михайлов “ и „ Цар Борис III “. Изтъкнатата причина е, че имената на сдруженията са на „ потвърдени фашисти и колаборационисти “, което е първата стъпка за смяна на закона за фондациите и възбрана на законно записаните организации на българите в РСМ.
На 26 септември 2022 година хиляди македонски почитатели освиркаха българския химн на националния стадион в Скопие преди мача от Лигата на нациите сред Северна Македония и България. Обяснението на медиите в РСМ е, че реакцията е била против ветото за участие на страната в Европейски Съюз. Ясно е, че това е гласът на народа, гласът против всички проблеми, които основава източната ни съседка, пишат македонските медии. На думи и за интернационална приложимост Външно министерство в Скопие осъди проявата  и толкова.
Първото нахлуване на българския клуб в Охрид е на 12 октомври 2022 година – едвам пет дни след откриването му. Нападнат е офисът на културния клуб „ Цар Борис III “ и е счупена табелата с името на клуба. Случилото се е измежду бял ден, към 12.30 ч. локално време съгласно Българска телеграфна агенция. По време на нападението деятели на сдружението беседват с представители на ОССЕ в клуба, когато незнайни лица наскърбяват присъстващите с крясъци „ фашисти “, а по-късно стартират да замерят с камъни и счупват табелата с надписа „ Цар Борис III “.
На 2 ноември 2022 година Народното събрание на Република Северна Македония приема промени и допълнения в Закона за сдруженията и фондациите, импортирани от опозиционната и проруски насочена партия ВМРО-ДПМНЕ. Заедно с това са признати промени в Закона за политическите партии по предложение от ръководещата партия СДСМ, която се афишира за проевропейска. Промените са осъществени по съкратена процедура и са признати с надпартиен консенсус. Промените в Закона за сдруженията и фондациите са подкрепени от 67 народни представители, нито един не е „ срещу “ или „ въздържал се “, толкоз са и „ за “ измененията в Закона за политическите партии, без  „ срещу “ и „ въздържал се “. В претекстовете за измененията в Закона за сдруженията и фондациите народен представител от ВМРО-ДПМНЕ споделя, че през последните осем месеца се вършат опити за проверка и изкривяване на историческите истини в страната посредством откриването на българските клубове. В претекстовете към измененията в Закона за политическите партии народен представител от СДСМ споделя, че и двата закона имат една и съща цел.
Всъщност препоръчаните законови промени на двете партии са провокирани от тържественото разкриване на офисите на български клубове в страната с имената „ Иван Михайлов “ на 16 април 2022 година в Битоля и „ Цар Борис III “ на 7 октомври 2022 година в Охрид, в които вземат участие доста посетители от България включително и вицепрезидента Ил. Йотова и министър-председателя К. Петков. Законът има ретроактивно деяние, тъй като и двете организации са регистрирани в РСМ доста преди този момент. В преходните и заключителните разпореждания на промените и допълненията на закона е посочено, че организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията, са длъжни в тримесечен период от влизане в действие на този закон да приведат своето название и/или наименование, цели и действия в сходство с новите разпореждания. Сдружения и фондации, които не изпълнят това, се заличават от регистъра.

За нас от Вътрешна македонска революционна организация е изцяло ясно, че с тези промени се цели дискриминационно ограничение на правото на сдружаване на българите в Северна Македония, за което се употребяват погрешни интерпретация на историческите обстоятелства и персони. Ограничения от подобен темперамент към този момент са били налагани на българите в Република Северна Македония в предишното. С сходни причини през 2001 година беше неразрешена организацията „ Радко “ – името е псевдоним на Иван Михайлов. По този въпрос Европейският съд по правата на индивида към този момент е постановил решение – делото Радко и Пауновски против БЮРМ, № 74651/01.  Въведеният механизъм, според който основаното в Скопие „ Консултативно тяло “ следва да издава позитивни мнения, с цел да може да се допусне използването на обещано име, презиме, прякор, псевдоним, абревиатура или букви на историческа персона, слага въпроса за налагането на метод в интерпретацията на исторически персони и събития въз основа само на преобладаващата публична интерпретация в Република Северна Македония. Този метод следва напълно разумно и изяснява нежеланието работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси да бъде деблокирана. Много сладкодумен  факта, че решението на Народното събрание на Република Северна Македония въобще не включи комунизма като тоталитарна и репресивна идеология в използването на признатите промени. Все още няма нито законодателна мярка, нито механизъм за реабилитация и отплата на избитите и потърпевши по време на комунистическия режим в някогашната СР Македония, преследвани и репресирани само поради българското си съзнание.

Приетите законодателни промени са в явно нарушаване на Договора за добросъседство.

На 20 ноември за повторно с камъни е атакуван офиса на сдружението на българите в Охрид.
На 21 ноември изтече срокът, даден от Комисията за предварителна защита и отбрана от дискриминация в Република Северна Македония, да се отстранен от фейсбук страницата на Културния клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля наличие, „ което накърнява възприятията и правата на огромен брой хора “. Тъй като не е изпълнено нареждането за цензуриране на фейсбук страницата, държавната комисия изпрати сигнал към прокуратурата. 
На 23 ноември 2022 година към 21 часа е открита пукотевица от движещ се автомобил против Българския културен клуб в Охрид.
На 29 ноември формален представител на министерството на правораздаването декларира, че „ имат задължението да прави ексклузивен контрол за правомерност по използването на Закона за сдруженията… Културният център би трябвало да потвърди, че ще промени името си и наличието на посочените документи, чиято цел е разпространение на името и делото на Иван Михайлов в Централния указател “.
Във връзка с тези законодателни и административни дейности би трябвало да посочим три основни казуса. Първият е, че решението на комисията не може да бъде обжалвано по правосъден път, което е на процедура легализиран административен произвол против българската общественост. РСМ е страна, която желае да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, само че не ползва европейските стандарти за правораздаване. Вторият проблем е, че антидискриминационната комисия си разрешава едностранно пояснение по един доста значим въпрос от нашата обща история в прорез с Договора за другарство. По силата на поетите от РСМ отговорности тези въпроси са предмет само на  Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси. Тази комисия би трябвало да реши сходни несъгласия, а не един административен орган да постанова едностранно решение по тематиката. Третият проблем е в това, че от Скопие уверяваха Европейски Съюз и страните членки в спазването на правата на българската общественост в РСМ. Многократни са изказванията на ръководещите край Вардар, че българите в Република Северна Македония имат всички права да развиват своята културно-историческа еднаквост, само че с решение Комисията за предварителна защита и отбрана от дискриминация в действителност се дискриминират българите. Защото от записаните 17 000 културни клуба в РСМ на процедура се не разрешават единствено българските;

12. На 16 декември 2022 година Любчо Георгиевски, ръководител на българския клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля, е за първи път упрекнат от прокуратурата на РСМ в разпространяване на расизъм и ксенофобия по електронен път. Разследването е по сигнал от извънредно лявата и проруска парламентарно показана партия „ Левица “ и нейния ръководител Димитър Апасиев. През месец април против Л. Георгиевски са повдигнати още две обвинявания в миг, когато външният министър Буяр Османи предложения на среща в министерството управленията на българските клубове с предложение за понижаване на напрежението, което е демонстрация на политическо двуличие и опит за търсенето на външнополитическо оправдание за ръководещите в РСМ.  В началото на месец май 2023 година прокуратурата връчва обвинителен акт против Л. Георгиевски за „ предизвикателство на ненавист или непоносимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа, както и за разпространяване на расистки и ксенофобски материали по електронен път “. В допълнение се акцентира, че за да накърни възприятията на еврейската общественост обвиненият е настанил българския клуб на улицата в Битоля, където в миналото преди Втората международна война се е намирал еврейски юношески клуб и самото разкриване на офиса е съвпаднало с еврейския празник Пасха. Логичният извод от обвиняването е, че в „ предизвикването “ към еврейската общественост са взели участие и формалните посетители на откриването от България, сред които и премиера К. Петков;

13. На 19 януари 2023 година секретарят на сдружението „ Цар Борис III “ в Охрид Християн Пендиков бе пребит, а съгласно първичното известие на прокуратурата побоят е почнал с имитация към него „ не те е позор да се пишеш българин “. Пендиков беше превозен за лекуване във Военномедицинска академия в София със счупена челюст и голям брой пострадвания. Това е брутална експанзия и опит за убийство;

14. През нощта на 15 против 16 март 2023 година е осъществен щурм в Културно-информационния център на Република България в Скопие, който е открит въз основа на двустранен междудържавен контракт. Разбити са преградни стени, стъклени загради, заключващи устройства и са открити неналичия от употребяваната компютърна техника. Прокуратурата в РСМ преждевременно дефинира, че нападението е с претекстове от „ битов темперамент “, без да са открити кой е причинител на това действие. Това е първо посягане на непознато посланичество на страна членка на Европейски Съюз в РСМ. Недопустима е неналичието на следствие и разкриване на нападателите над българското културно посланичество, което е осъществено в най-охраняваната зона на столицата;

15. В началото на април 2023 година стартира процедура за конституционни промени. Скопие отхвърля да съветва този развой с България и да включи представители на българската общественост в работната група за конституционни промени;

16. На 4 февруари 2023 година е блокирана границата и в РСМ не са позволени стотици български жители за честването на рождението на Гоце Делчев в Скопие. Между недопуснатите са журналистическите екипите на огромни европейски медии от България. На границата са задържани и измъчвани български жители, които бяха наказани по бързата процедура от съда в Крива паланка на санкция и възбрана за посещаване на РСМ за три години;

17. Недопускането на български жители и политици до местата за отбелязване починалите български бойци през Първата международна война в Деня на храбростта и българската войска. На 6 май 2023 година българският народен представител от Европейския парламент Андрей Ковачев, ръководителят на Фондация „ Българска памет “ доктор Милен Врабевски и други български жители не бяха позволени на територията на РСМ за обичайното поклонение на българското военно гробище в Ново село. В уведомленията, връчени на българските жители от граничните органи, беше посочено, че те попадат в забранителен лист в граничната система на прилежащата страна. Създаването на забранителни описи на европейски жители и членове на Европейския парламент от една страна претендент за участие е неприемлив казус и предизвикателство към целия ЕС;

18. На 11 май 2023 година министърът на правораздаването Кренар Лога изпраща писмо до Посолството на Съединени американски щати в РСМ, Делегацията на Европейски Съюз, Мисията на ОССЕ, Програмния офис на Съвета на Европа, с което предяви искания към България за регистрация на организации на тъй наречените „ македонско малцинство “. Това съставлява нарушаване на Договора от 2017 година и всъщност е опит за интервенция във вътрешните работи на една страна членка на Европейски Съюз от една страна, която още не е почнала договаряния за участие. 

С всичко, разказано до тук, изрично може да се твърди, че след приемането на тъй наречените „ френско предложение “ сме очевидци на невиждана ескалация на деянията на българофобия в РСМ, които се дирижират от медиите, политиците и се реализират под закрилата на властта.

РСМ се стреми да трансферира отговорността от неизпълнението на своите отговорности към Европейски Съюз и блокирането на преговорния развой върху България и да провокира интервенция на страните членки върху София за покачване на старите искания за тъй наречените „ македонско малцинство “.

Създаването на македонизма като идеология от страна на Сърбия, безапелационната поддръжка от Съветския съюз и Коминтерна на този план обрисува ясно, че това е геополитическо оръжие, ориентирано против България и българския народ. С просто око се вижда, че РСМ прави всичко по силите си с цел да петни престижа и облика на България на всички места по света, играейки роля на жертва. Предателската политика на Българската комунистическа партия и Георги Димитров ни дава ясно пояснение за какво и през днешния ден Русия мълчи и поддържа това оръжие. Думите на Путин към момента пробождат слуха ни „ писмеността е пристигнала при нас от македонските земи “, а наглостта мина и през редица пропагандни съветски филми в интерес на македонизма.

Но основният въпрос е за какво през днешния ден най-изявените български „ евроатлантици “, синове и дъщери на вчерашните комунистически кариеристи, поддържат тази враждебна идеология към нас.

 Защо по този начин наречените ни западни сътрудници си затварят очите за това, което се случва с българите в РСМ и институционалната експанзия, която се лее от Скопие?

Затова Вътрешна македонска революционна организация упорства българската дипломация да предприеме сериозна дипломатическа атака и да показа пред света казуса ни с РСМ. Този проблем не е просто спор за предишното, това е геополитически спор, който основава неустойчивост и борба на Балканите.

България е длъжна да поддържа нашите сънародници в РСМ и да работи за реализиране на няколко ясни и съответни цели:

Създаване на български просветителни институции (детски градини, съществени и междинни учебни заведения и университети, където да се образоват децата на нашите сънародници) в РСМ, по модела на албанските, турските, сръбските институции там. Трябва да създадем условия за положително обучение и проучване на истината от българчетата в РСМ.
Създаване на българско издателство, по модела на издателствата на другите общности в РСМ.
Създаване на българска телевизия с национална концесия по модела на медиите на останалите общности, които живеят в районен съд Македония.
Ясна и безапелационна поддръжка към българските организации в РСМ.
Конкретни стъпки към това нашите сънародници в РСМ да имат свое политическо посланичество и на идващите парламентарни избори да има депутат от българската общественост, както имат албанската, турската, ромската, сръбската и други общности.
Да живее българският народ!

 

Инфо: vmro.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР