Прави карта на страната с традиционна народна картаКнигата Вдъхновяващи истории

...
Прави карта на страната с традиционна народна картаКнигата Вдъхновяващи истории
Коментари Харесай

Ирен Ямами: Български шевици от Япония

Прави карта на страната с обичайната национална карта

 24-1-1 Книгата „ Вдъхновяващи истории на съумели българи “, която ще направи своята премиера на 26 октомври.
Ирен Ямами е един от героите в идната книга „ Вдъхновяващи истории на съумели българи “, която ще опише историята на 61 иноватори, спортисти, музиканти, художници, предприемачи, фотографи, бохеми и пътешественици от целия свят, и метода, по който те са постигнали фантазиите си.

Ямами живее от 30 години в Япония. Преподава бродерия в лично ателие в Йокохама. Наскоро извезе неповторима карта на България с шевици от другите краища на страната. Нейни произведения са взели участие в изложения в Япония, Франция, Италия, Англия, Австралия, Съединени американски щати. Автор на книга, преведена на 3 езика.

„ Шевиците постоянно са били към мен. Майка ми доста бродираше. Никога не е била без ръкоделие в ръка. Лелите ми също доста бродираха и плетяха. От тях научих доста. Самата аз от дете бродирам, оплитам, нижа мъниста “, споделя Ирен Ямами.

По думите й най-силно въздействие в разбирането на символиката на шевиците й е оказала проф. Мари Кели. „ Видовете бродерия са, без пресилване, безброй. В момента съвсем няма тип бродерия, която да не ми е позната или да не съм изработвала, само че това изисква доста труд, време и разнообразни материали “, добавя тя.

Една от обичаните бродерии на Ирен е британска – така наречен стъмпуърк. „ Бродирам на всички места, дори и в колата, когато сме на път. Най-много бродирам вкъщи. Оказа се, че най-продуктивната част от денонощието за мен е измежду нощ, когато е безшумно. Много пъти осъмвам с ръкоделието в ръка “, споделя още Ямами.

Родният създател е създател на карта на България с обичайната национална шевица. Книгата съдържа цветни илюстрации на 144 шевици от разнообразни райони на страната, като всяка е избродирана на съответното място на картата на България. Книгата е преведена на български, британски и японски. По думите й в Япония има голям интерес и почитание към обичайна българска просвета – национална музика и принадлежности, национални танци и бродерия.

Ирен живее от дълго време в Япония и въпреки че дъщерите й не приказват добре родния език, те са добре осведомени с националните обичаи. И двете бродират и плетат. Заедно с други наши сънародници в Йокохама дружно означават българските и японски празници.

„ Българите тук не сме доста, изключително спрямо Европа или Съединени американски щати. Ежедневието ми минава в 100% японска среда. След толкоз години тук доста рядко се възнамерявам за културните разлики, просто по силата на навика ”, споделя Ямами.

Пълният текст на описа на Ирен Ямами ще бъде оповестен в книгата „ Вдъхновяващи истории на съумели българи “, която ще направи своята премиера у нас на 26 октомври в Софтуерен университет. 10 създатели в продължение на 2 години са работили по плана, който излиза в три разновидността: алманах с 50 истории на книжен притежател и безвъзмездна електронна и аудиокнига с други 11 истории.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР