Правек е място в центъра на Вселената - това е

...
Коментари Харесай

Книга: "Правек и другите времена" на Олга Токарчук

" Правек е място в центъра на Вселената " - това е първото изречение на Олга Токарчук в романа " Правек и другите времена " и в идващите 300 страници тя изцяло ни потапя в микрокосмоса на измисленото от нея село в Централна Полша.

В романа писателката, удостоена с Нобелова премия за литература през 2018 година, построява един свят, който в едни моменти е мъчително реален, в други - идиличен и баснословен. Личните драми, ексцентричните герои, опитите за живот съгласно католическия морал и неуспехите в процеса - всичко, което се случва на дребното общество в селото, е следено от четирима архангели. Те са като наблюдаващи, които са лишени от крайни страсти, само че имат неизчерпаемо състрадание. " Ангелът не би трябвало да черпи нищо извън, той опознава себе си посредством самия себе си, в себе си съдържа цялото познание за света - подобен го е основал Бог. Ангелът няма разсъдък като човешкия, не си прави заключения, не разсъждава. Не мисли разумно. На някои хора ангелът би се сторил малоумен ", написа Токарчук.

Историческият интервал не е непосредствено посочен, а самото име подсказва безвремие, точка от неуточнено минало (пра-век). И въпреки всичко Токарчук ни дава някои препратки към Първата международна война - мъжете са на фронта и нямаше кой да коси нивите, нямаше нищо за ястие, разказва по какъв начин напролет на седемнайсета година воденицата спря. Нямаше какво да се мели - хората бяха изяли всичките ресурси от зърно, а през осемнайста година имаше доста за извършване, а нищо не лекува тъгата по този начин, както работата.

Разделителят в българското издание е карта на селото и местностите към него, което оказва помощ на огромната цел на историята, която писателката ни споделя - да показа дребен свят, в който се отразяват огромни събития, а всеки живот има е невероятен посвоему.

Издаден през 1996 година, романът е към сегашен миг измежду по-малко познатите на Токарчук, само че в действителност първият, с който тя става по-широко превеждана по света.
" Правек и другите времена " Автор: Олга Токарчук Превод: Георги Кръстев Издателство: ICU Цена: 16.90 лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР