Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени,

...
Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени,
Коментари Харесай

Зоран Заев към София: Не трябва да ни се пращат разузнавателни служби

Правата на никого в Република Северна Македония не са нарушени, в това число на жителите, които се дефинират като българи, сподели министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос, представен от осведомителния уебсайт " Сакам да кажам ".

" Въпреки че в конституцията нямаме етническа принадлежност българи, при преброяването всеки може да се дефинира, защото въпросът гласи " към коя етническа общественост принадлежите ". Ние сме мултиетническа общественост, зачитаме правата на всички общности в страната, даже на най-малките. Изпращам мощно обръщение до прилежаща България да бъдем деликатни, тъй като постоянно сме съумявали да даваме отговор на всяка тяхна угриженост ", сподели Заев.

В понеделник президентът Румен Радев привика шефове на службите за сигурност поради " офанзиви " и дискриминация към хора с българско поданство в Северна Македония. Във вторник външната министърка Екатерина Захариева разяснява, че деянията на дискриминация се неприемливи. Тя означи пред Българска национална телевизия обаче, че македонските управляващи към този момент са почнали да реагират при такива случаи.

" Да не се поддаваме на каквито и да са провокации. Ние сме страна членка на НАТО, не би трябвало да ни се пращат разследващи служби. Правата на жителите са свещени. Надявам се, че това е било осведомителна среща, тъй като е неприемлива интервенция на една страна в друга страна, това е планувано и в Договора за добросъседство ", сподели Заев, представен от Българска телеграфна агенция.

На разположение сме да отговорим на всички въпроси, сподели Зоран Заев, откакто президентът Румен Радев свика среща на шефовете на службите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР