Правата на децата да станат по-видими за обществото. Това призова

...
Правата на децата да станат по-видими за обществото. Това призова
Коментари Харесай

Мая Манолова: Правата на децата да станат по-видими за обществото

Правата на децата да станат по-видими за обществото. Това прикани по време на открит урок през днешния ден в Перник омбудсманът Мая Манолова.

Тя описа, че в годината на постъпването й в институцията имало единствено две тъжби от деца. "След като я популяризирахме, към този момент жалбите порастват лавинообразно ", показа омбудсманът.

Според Манолова правата на децата се нарушават - и в системата на образованието, и на опазването на здравето, и в фамилията. "Децата от ден на ден осъзнават своите права и са подготвени да ги пазят ", акцентира Манолова. По думите й, в случай че те са дейни и будни в този момент, на следващия ден ще станат дейни и будни възрастни, които няма да се помиряват с несправедливостите в обществото.

Омбудсманът разиска с четвъртокласниците от Осмо ОУ "Кракра Пернишки " проблемите за тежките раници, за образователните стратегии и натовареността в учебно заведение. В хода на дебата породи концепция за въвеждане на електронно образование, като учебниците остават у дома. В пернишкото учебно заведение е изработен опит раниците да остават в класната стая и вкъщи учениците да не учат. Оказало се, че единствено две деца се подготвяли чудесно в учебно заведение.

"В МОН, в обществото би трябвало да стартира диалог какво чакаме от образованието, с какви базови познания ще излизат децата ", сподели Манолова. Според нея е належащо да се промени методиката на образование, а не да бъде една и съща от 20 години насам.

Тя моли за всеки проблем, отнасящ се до децата, да бъде търсено мнението им.

Мая Манолова участва през днешния ден и на открит урок в Перник по покана на Емилияна Станкова, която е измежду първите деца - посланици на институцията. Момичето е на 15 година и е с тежко гръбначно заболяване.

Омбудсманът има детски посланици и в Силистра, Сливен, Ямбол, в няколко столични учебни заведения.

Догодина Манолова има намерение да продължи откритите уроци пред учениците, на които изяснява какви са пълномощията на омбудсмана и по какъв начин пази правата на децата. "Ще продължа идеята ни за закриване на детските интернати, за промени в Семейния кодекс, които да вкарат института на споделеното родителство ", съобщи Манолова.

По думите й специфичен фокус през идната година ще бъдат така наречен самотни деца, които живеят в България с баба и дядо, до момента в който родителите изкарват пари в чужбина, фамилиите на деца с увреждания и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР