Пръв тъжната вест обяви и потвърди Западно- и средноевропейският митрополит

...
Пръв тъжната вест обяви и потвърди Западно- и средноевропейският митрополит
Коментари Харесай

Духовници се прощават с Неофит: Незабравим, неповторим, прекрасен пастир, много добър човек

Пръв тъжната новина разгласи и удостовери Западно- и средноевропейският митрополит Антоний в обществената мрежа Facebook към час преди формалното изказване на Светия синод на БПЦ. 

" Бог да елементарни Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит!

Ще остане паметен в сърцата ни с неговата обич, доброта, примирение и самообладание!

Светъл път, Светейший владико! ", елементарни се с него митрополит Антоний. 



След като тъжната новина беше публично оповестена от Светия синод, и тивериополският свещеник Тихон изрече първи скръбни думи:

  " Бог да го елементарни! Неговият живот постоянно е бил едно благосъстояние. Ще го запомня с доста неща - учихме 6 години в Семинариата, по-късно в Духовната академия, беше отличен студент. Мъчно е да приказваш за другари, само че е несъмнено, че той беше доста, доста добър човек, един прикрасен овчар, човек, който търсеше хармонията, разбирателството, мир, обич и благочестие... Помнете Дядо Неофит, мислете добре какво той ви е проповядвал, към какво ви е насочвал, бъдете правилни! Той желае ние да бъдем в църквата и да бъдем нейни чада - нещо, което в последните години понижа, за жалост ", сподели свещеник Тихон.

Варненският митрополит Йоан пък показа с нескрита страст в гласа: " Той беше незабравима персона, която обединяваше към себе си със своята добрина. Преминал през всички стадии на своето служение, сме му доста признателни за всичко. Лично нося в мен най-светъл спомен. Остава несравним, паметен, неповторим. И това му тежко заболяване, това тежко страдалчество демонстрира, че Бог обича своите и ги прибира при себе си когато са подготвени да отидат при Него ", сподели митрополит Йоан. 

Архимандрит Никанор от Черногорския манастир написа в своя профил: 

" Вечна и блажена да бъде паметта на светейшия български Патриарх Неофит! (1945-2024)

Трети по ред Български патриарх след възобновяване на патриаршеското достолепие на Българската православна черква през 1953г. "

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР