Прав е шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров

...
Прав е шефът на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров
Коментари Харесай

Имала Касата спестени пари…

Прав е шефът на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров като споделя, че историята с поисканата оставка на шефа на НЗОК проф. Петков Салчев е дежа вю. Той надали има поради предсказуемите дейности на съсловната организация, само че и у нас, феновете, възприятието е същото. И повода е все една и съща - спестените пари, които Касата не желае да даде на лечебните заведения и извънболничната система, тъй като, както споделя шефът ѝ, тя заплаща за " осъществена активност ".

Ако се върнем година обратно, ще си спомним, че в края на октомври 2021 година вълненията бяха същите. Тогава от съсловната организация оповестиха, че " от цялата страна валят претенции за оставка " на шефа на здравния фонд. Мотивите бяха безусловно същите - спестените средства на НЗОК да бъдат разпределени в системата. От БЛС даже създадоха методика за харченето на тези пари - кой какъв брой да получи от болничната и извънболничната помощ - един тип бонуси, дефинирани като " в допълнение възнаграждение ".

Защо се стигна до тази реакция - тъй като лишиха парите за коронавирус, които се раздаваха по герберско време, а като си дал един път, мъчно можеш да вземеш назад. При Борисов такива безредици нямаше, там решенията се вземаха еднолично и нямаше никакво значение какво написа в нормативните документи. Изреве някое съсловие, той споделя на Ананиев " дай им пари " и казусът е решен с няколко финансови еквилибристики на бюджетаря Киро, както нежно го назовава генерала му.

През октомври 2021 година обаче парите към този момент не се раздаваха от Борисов. Служебното държавно управление на Радев се оглавяваше от Стефан Янев, здравен министър беше Стойчо Кацаров и харченето на спестявания на Касата беше по-сложно.

През същата година спорът сред Салчев и Лекарския съюз стартира още през лятото, когато Касата реши да ревизира по какъв начин лечебните заведения са разпределяли средствата за коронавирус. Заговори се за фиктивни диагнози и източване на фонда, избухна скандал в Пирогов, цитираха се едни 11 млн. и 100 хиляди лева, които болничното заведение била надвзела. Тогавашният здравен министър Стойчо Кацаров уволни шефа на болничното заведение проф. Асен Балтов.

Вълненията в " колегиите от цялата страна ", както бяха оповестили от съюза, бяха коментирани от Салчев с думите: " Не видях нито един мотив за моята оставка. Има позвънявания от централата на БЛС до районните колегии да подават идентични заявления. "

И сякаш абсурдът спря до такава степен. За резултатите от инспекциите в останалите лечебни заведения остана ехото от него.

Преди същата 2021 година съсловната организация стигна и по надалеч от настояването на оставка и прекратяването на договарянията с НЗОК - сезира прокуратурата, ДАНС, АДФИ за незаконосъобразни дейности от страна на управлението на здравния фонд. Особен резултат от сигналите им нямаше, евентуално задачата е била по-скоро основаване на напрежение, в сравнение с очакване на действителен резултат.

Салчев отвърна, че казусът му е, че не споделя всички неща, и подмятна, че за него преговорен развой " не е диалог в една стая с чаша уиски, а по-късно шефът като секретарка да оформя решенията ".

Преговорите сред съюза и фонда от дълго време куцат - случи се даже членовете на УС на БЛС да си тръгнат демонстративно от среща, тъй като са били накарани да стоят в чакалнята (като пациенти) до момента в който Надзорният съвет на НЗОК към момента се съвещава.

От съсловната организация от дълго време се нервират на " високомерното отношение " на Салчев и Надзорния съвет и при всеки комфортен случай акцентират, че са пълноправен сътрудник в договарянията по подписването на Националния рамков контракт - документът, който дефинира на кого защо и какъв брой ще заплаща Касата.

И след късото дежа вю сме в 2022 година НЗОК още веднъж има спестени пари, а Лекарският съюз още веднъж желае те да бъдат раздадени в системата, вместо да прелеят в идната година, каквато алтернатива съгласно шефа на НЗОК не съществува. По думите му тези пари " могат да бъдат трансферирани предплатено към лечебните заведения за идната година ".

Колко тъкмо са спестените пари на Касата е мъчно да се каже, тъй като се цитират разнообразни числа, само че най-често споменаваната е 200 млн. лева дружно с запаса ѝ.

Неотдавна от БЛС изнесоха планирани данни, съгласно които към 31 декември 2022 година икономиите на НЗОК ще доближат 340 млн. лева с неразпределен запас от 170 млн. лева

Както излиза наяве сумата е солидна и обяснимо апетитите към нея са доста. Как заплаща Касата на лечебните заведения е обяснено от дълго време, само че не пречи да си напомним. Здравният фонд се разплаща с лечебните заведения на база регистрирани клинични пътеки. Клиничната пътека съдържа сумата, която покрива лекуването на пациента. Цените им се договарят с подписването на Национален рамков контракт сред БЛС и НЗОК. По остаряла порочна традиция парите за заплати на медицинските чиновници са част от тези пътеки. Експерти от бранша от години изясняват, че тази процедура е неефективна, че има потребност от методика, по която да бъде остойностен трудът на хората в бранша, само че това до момента не се е случило. Затова всяка година по това време (а и не само) се водят договаряния за увеличение на цените на пътеките, с цел да се вдигнат заплатите на чиновниците.

През тази година това към този момент се случи един път, само че стана ясно, че близо половината от лечебните заведения не съумяват да реализират заплатите до равнищата, контрактувани в Колективния трудов контракт. Това е по този начин, тъй като огромна част от многото ни лечебни заведения нямат пациентите, които могат да им обезпечат парите за тази цел. Ясно е също, че една регионална или общинска болница не прави сърдечни и мозъчни интервенции, а работи по евтини клинични пътеки, и след покриване на разноските за активността ѝ, не остават пари за повишение на заплатите.

Салчев е прав да твърди, че той няма ангажимент към приходите на здравните чиновници, че това е отговорност на ръководството на болничното заведение, която подписва Колективен трудов контракт с хората си и поема отговорност за възнагражданеията им. Истина е обаче и че те нямат различен стабилен инструмент за възнаграждение, с изключение на парите от пътеките. Тазгодишната инфлация в допълнение утежни обстановката до степен да изреват и частните лечебни заведения, въпреки че техният рев е по-различен.

Заплатите на по-голяма част от работещите в опазването на здравето несъмнено са ниски. Да, нарастване е належащо, само че като всичко друго у нас и то става на парче, ден за ден, с краткотрайни решения. На всички, които имат отношение към бранша е ясно, че системата би трябвало да се реформира. И зад това тривиално изказване се крие поредна политика, каквато честата промяна на държавни управления не може да обезпечи. Предвид качеството на тези държавни управления, задачата става още по-трудна. Затова казусът на Лекарския съюз не е Салчев.

Компромисът, който предлага НЗОК тази година, е нарастване на клиничните пътеки с 8%. Това обаче не са процентите, които чакаха от БЛС, което ги подпали да желаят оставки и да откажат за подпишат анекса към рамковия контракт, който узаконява нарастването.

Действията им не са изненада за Салчев, който още преди месец предвижда, че оставката му ще бъде поискана. И той, и съсловната организация са наясно какъв ще бъде развоят на събитията оттук насетне. Ще се надлъгват известно време и ще подвигат пара. После ще се намесят нашите популисти политиците, парите ще бъдат раздадени и всички ще посрещнат щастливи Новата година. Малко съспенс в навечерието на празниците не вреди. Догодина ще му мислим.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР