Пратеникът Висвалдас Кулбокас е бил информиран, че Украйна е разочарована

...
Пратеникът Висвалдас Кулбокас е бил информиран, че Украйна е разочарована
Коментари Харесай

Киев привика посланика на Ватикана заради папския призив за бялото знаме

Пратеникът Висвалдас Кулбокас е бил осведомен, че Украйна е разочарована от думите на папата по отношение на бялото знаме и нуждата да се прояви кураж и да се договаря с агресора, се споделя в изказване на украинското външно министерство.

В изявление пред швейцарската телевизия РТС, снимано през февруари и публикувано в събота, 9 март, папа Франциск се обърна с апел към страните в спора да имат " смелостта да вдигнат белия байрак и да договарят ".

Впоследствие той беше неведнъж неодобрен за тези си думи.

Украинската дипломация упрекна папата, че дава легитимност на правото на по-силния и предизвиква по-силните да не престават да пренебрегват интернационалното право.

" Ръководителят на Светия трон трябваше да изпрати сигнали на интернационалната общественост по отношение на нуждата за неотложно обединяване на силите, с цел да се подсигурява успеха на положителното над злото и да насочи апел към агресора, а не към жертвата ", се споделя още в изказването на Министерство на външните работи на Украйна.

Президентът Володимир Зеленски реагира остро още в неделя, като увери, че неговата страна в никакъв случай няма да вдигне бялото знаме пред Москва.

Предстоятелят на Украинската гръкокатолическа черква сподели, че страната няма да се съобщи.

" Украйна е ранена, само че не е победена. Украйна е изтощена, само че продължава да се държи ", съобщи архиепископ Святослав Шевчук.

" В Украйна никой няма да се съобщи! И за всички тези, които гледат със песимизъм на нашата дарба да устоим, ще кажа: Елате в Украйна и вижте! ", добави той.

Още в събота Ватиканът - в лицето на представителя Матео Бруни, се опита да внесе изясненост в изявлението на папата и че понятието " повдигане на бяло знаме " значи преустановяване на военните дейности - едно помирение, реализирано посредством куража да се договаря, в сравнение с предаване.

В понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че вижда в думите на папата не апел към Украйна да капитулира, а по-скоро апел за договаряния, съобщи ДПА, като се базира на съветски медии.

Междувременно коментар пристигна и от немския канцлер Олаф Шолц. " Както можете да си визиите, федералният канцлер не е склонен с папата по този въпрос ", съобщи немският държавен представител Щефен Хебещрайт, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция. " Вярно е, че Украйна се пази против агресор ", добави той. Киев получава и огромна интернационална поддръжка, с цел да може да се отбрани от експанзия, която нарушава интернационалното право, добави представителят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР