Пръстеновидното слънчево затъмнение от огнен пръстен в събота ще промени

...
Пръстеновидното слънчево затъмнение от огнен пръстен в събота ще промени
Коментари Харесай

Как слънчевите затъмнения променят времето

Пръстеновидното слънчево затъмнение от огнен пръстен в събота ще промени метеорологичните условия на повърхността на Земята, до момента в който се разиграва в небето.

Промените в температурата, скоростта напразно и влажността настъпват, когато луната пресича слънцето по време на слънчево затъмнение и хвърля сянка върху земната повърхнина.

Колкото повече слънчева светлина е блокирана, толкоз по-драматични са измененията във времето. Ефектът е съпоставим с това по какъв начин сенчестите зони в последна сметка се оказват доста по-хладни в парещ ден от всяко място на директна слънчева светлина.

Пръстеновидното затъмнение в събота ще блокира до 90% от слънцето в тясна пътека от Орегон до Тексас. Пръстенообразните затъмнения разрешават на малко повече слънчева радиация – слънчева светлина и сила – да стигне до повърхността на Земята, в сравнение с цялостното затъмнение, което изцяло блокира слънцето.

Но намаляването на слънчевата радиация, без значение какъв брой малко е, може да повлияе на температурите и други метеорологични условия.

Не всички промени във времето при затъмнение обаче са идентични. Точният спад на температурата може да варира в необятни граници според от други фактори като времето на годината и облачността.

Октомврийското пръстеновидно затъмнение ще има по-малко трагичен резултат върху температурите от цялостното затъмнение през август освен заради количеството слънце, блокирано от Луната, само че и заради по-ниския ъгъл, под който слънцето удря Земята през есента спрямо лятото.

По-високият безоблачен ъгъл основава по-интензивно слънчево греене и нараснали температури, а ъгълът стартира да понижава през есента.

Пълното слънчево затъмнение през 2017 година се случи през летен следобяд през август, тъй че температурите към този момент бяха високи, правейки ги по-податливи на кратери на някои места по пътя на съвкупността. Температурите паднаха с 11 градуса единствено за един час в Дъглас, Уайоминг, а необятно публикувани температурни спадове от 4 до 8 градуса се случиха в целия юг.

Хората гледат до момента в който слънчевото затъмнение се доближава към цялостното от Национален парк Great Smoky Mountains, Тенеси, на 21 август 2017 година class= Хората следят по какъв начин слънчевото затъмнение се доближава към цялостното от Национален парк Great Smoky Mountains, Тенеси, на 21 август 2017 година Джонатан Ернст/Ройтерс

Температурните спадове по време на съботното затъмнение не се чака да бъдат толкоз фрапантни, само че въпреки всичко може да се намалят с няколко градуса в пътеката на пръстеновидността.

В региони, в които има единствено отчасти слънчево затъмнение, може да се следи по-бавно повишаване на температурите от късната заран до ранния следобяд, сподели Хуан Ернандес, метеоролог от Националната метеорологична работа във Форт Уърт, Тексас, пред CNN.

По-бавното повишаване на температурите може да ограничи до каква степен могат да се повишат високите температури в следобедните часове и да остави съботата малко по-хладна, в сравнение с в случай че нямаше затъмнение. Това може да се случи в Далас и Финикс, където луната ще блокира 80% от слънцето.

Затъмнението въздейства освен на температурата. По-малко слънчева радиация и намалените температури също могат да повлияят напразно, влажността и облачната завивка.

Бързото изстудяване по време на затъмнение понижава за малко количеството топлота, съхранявана в атмосферата. Топлината принуждава въздуха да се издига и прави атмосферата нестабилна. След това атмосферата основава облаци, стихии и вятър, с цел да освободи топлинна сила в опит да се върне в баланс.

Тъй като затъмнението охлажда въздуха, атмосферата се успокоява и скоростта напразно понижава, тъй като атмосферата не работи толкоз интензивно, с цел да се балансира. Учените направиха редица измервания на времето в Уайоминг и Ню Йорк по време на цялостното слънчево затъмнение през 2017 година и откриха, че скоростта напразно е намаляла приблизително с 6 mph вследствие на затъмнението.

Колко влажно се усеща е тясно обвързвано с температурата. Влажността се покачва, когато температурата на въздуха и точката на оросяване, която мери какъв брой влага има във въздуха, се приближат до една и съща температура. Така че, когато температурите на въздуха се намалят за малко по време на затъмнение, те се доближават към точката на оросяване и вършат въздуха да се усеща малко по-влажен.

Значителен спад на температурата също може да промени облачността.

Облаците над елементи от Южна Каролина изчезнаха по време на цялостното слънчево затъмнение през 2017 година, тъй като изгубиха горивото си – топлота, която принуждава въздуха да се издига и да образува облаци. Възможно е няколко облака също да се разсеят при затъмнението в събота, даже и при по-малко фрапантни температурни спадове.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР