Пращат устройства от България за балотажаВ 560 секции зад граница

...
Пращат устройства от България за балотажаВ 560 секции зад граница
Коментари Харесай

Отлив от вота на българи в чужбина

Пращат устройства от България за балотажа
В 560 секции зад граница ще се гласоподава с хартиени бюлетини

760 секции зад граница

По-малко българи в чужбина ще гласоподават на идните избори. Това стана ясно от брифинг на външното министерство. Малко над 56 хиляди българи зад граница са подали заявки, че ще упражнят правото си на глас на 14 ноември. По прогнози на министерството ще бъдат разкрити 760 секции в чужбина, като в към 200 от тях ще се гласоподава с машини.

Иван Кондов, ръководител на работната група „ Избори” и непрекъснат секретар на Министерство на външните работи, изясни, че измененията в Изборния кодекс и огромният брой секции в чужбина не са довели до увеличение на гласуващите. Той уточни, че има спад на подадените заявки.

„ На последните избори гласоподаваха по-малко хора, в сравнение с предходните, които се организираха по остарелия Изборен кодекс”, сподели той, като напомни, че на предходните избори над 70 хиляди наши сънародници са декларирали, че ще гласоподават, а на тези през април - над 80 хиляди

Иван Кондов сподели, че главното предизвикателство ще бъде възможният балотаж на президентските избори.

„ Труд” научи, че от България ще бъдат изпратени машини за втория тур, а с върнатите от чужбина, след инсталиране на нов програмен продукт, ще се гласоподава в секции в страната. Все още не е решено какъв брой устройства ще са нужни за вота зад граница.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР