Прасето и културата“ е тема на десетото издание на международното

...
Прасето и културата“ е тема на десетото издание на международното
Коментари Харесай

Карикатуристи се вдъхновяват от прасето и културата

„ Прасето и културата “ е тематика на десетото издание на интернационалното биенале „ Майстори на карикатурата “. Откриването ще бъде през днешния ден от 18 часа в Регионалния Етнографски музей. Организатори са Община Пловдив, Регионалният етнографски музей, Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите, Дружеството на пловдивските карикатуристи.

Темата е допаднала на 87 създатели от 30 страни по света. Те са нарисували 203 карикатури, които през днешния ден ще бъдат показани за първи път в залите на Етнографския музей в Стария град. Според шефа на музея доцент доктор Ангел Янков тематиката „ Прасето и културата “ може и да е затруднила създателите, тъй като те би трябвало да обрисуват причудливата двойка като едно цяло.

„ Майсторите на карикатурата ни демонстрират, че обликът на прасето/свинята разрешава необятна интерпретация в разнороден културен подтекст. В изданието може да се наблюдава „ разказът “ за битката сред питомното и дивото, сред индивида и прасето, както и богатата символика, обвързвана с този скотски тип “ - написа в предговора на каталога доцент Янков.

Спомоществовател на десетото биенале на карикатурата е Висшето учебно заведение по агробизнес и развиване на районите. В обръщението си към карикатуристите и феновете на техните рисунки президентът на висшето образователно заведение проф. доктор Димитър Димитров споделя, че биеналето е „ мотив да се замислим накъде върви културата на човешката цивилизация “.

Професорът дава и тематика за размисъл: дали възходящият брой на медиите, които излъочват просвета, реципрочно извисяват културата на индивида. Или противоположното - „ облъчването на хомосапиенса с принуждение, цинизъм и долнопробност превзема все по-голям дял от човечеството “ - пита и себе си професор Димитров.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР