Прането е част от неизбежните домакински задължения, които често се

...
Прането е част от неизбежните домакински задължения, които често се
Коментари Харесай

Съвети за безупречно пране

Прането е част от неизбежните домашен отговорности, които постоянно се трансформират в същинска скука. Сортиране, потребление на верните перилни препарати, унищожаване на всевъзможни петна . Битовата химия много е напреднала във всяко едно отношение, само че е добре да знаем и някои дребни трикове, които доста ще улеснят прането.

Сортиране

Всичко стартира от коша за пране. Ако имаме единствено един, значи имаме проблем. Трябват ни три - за бяло, за черно и за цветно пране. Така ще спестим скъпо време, а и ще ни бъде по-прегледно каква пералня е по-наложително да пуснем.

 Снимка 346410

По разпоредбите

Основният закон, по който би трябвало да се водим, преди да натиснем копчето за старт на пералнята, са рекомендациите, изписани на всеки етикет . Не би трябвало да ги подминаваме в лека ръка, а по-късно да се чудим по какъв начин сме унищожили дадена дреха. Температурата би трябвало да е подобаваща, не постоянно е добре да се употребява центрофуга, а от време на време химическото е единствената алтернатива.

Препарати

Невинаги потреблението на по-голямо количество перилен препарат е гаранция за по-чисто пране. А и не е належащо, тъй като се наслагва както в контейнера на пералнята, по този начин и по тръбите. Ако водата вкъщи обаче е по-твърда, ще се наложи да сложим повече прахуляк.

 Снимка 346407

Цветове

Нежеланото оцветяване от една или друга дреха е един от най-големите кошмари на всяка стопанка. Най-лесният вид да го избегнем е използването на цветоулавящи кърпички. В бабините бележници пък се предлага прибавянето на една-две лъжички сол в барабана на пералнята за задачата . Но, в случай че сортираме вярно, свеждаме риска от гафове съвсем до нулата. Тъмните облекла пък е по-добре да се перат от противоположната страна.

Кърпи

Всички хавлии е добре да отиват в пералнята, незабавно щом се намокрят. В противоположен случай се трансформират в извънредно удобен разплодник за бактерии, до който цялото семейство има достъп. Препоръчително е при пране на кърпите да не се прибавя омекотител , а малко оцет и сода за самун, с цел да бъдат по-меки.

 Снимка 346411

Петна

Добре е да пъхнем в пералнята изцапаната дреха колкото се може по-скоро. Но при някои по-упорити петна е целесъобразно авансово отнасяне с накисване . Петната от алено вино не са толкоз непоправими, в случай че имаме бяло вино на разположение, с което да ги натъркаме.

Петната от трева и кръв излизат най-лесно посредством оцет. Мазнината се отстранява от платовете посредством сода бикарбонат. Те ни идва на помощ и в случай че сме се заляли със утринното кафе . Мастилото се чисти с мляко, а петната от козметика - с мокри кърпички, артикул за унищожаване на грим или пяна за бръснене.

 Снимка 346412

Петната от пот под мишниците , изключително на белите облекла, несъмнено са измежду най-досадните и неприятните. За да ги премахнем, можем да използваме лимон. С него натъркваме леко предварителното намокрено място върху дрехата, след което перем в пералня. Оцетът, содата бикарбонат и аспиринът също могат да са ни от изгода в този случай.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР