Практиките на Apple на европейския пазар на стрийминг се оказаха

...
Практиките на Apple на европейския пазар на стрийминг се оказаха
Коментари Харесай

ЕС глобява Apple за злоупотреби в стрийминга


Практиките на Apple на европейския пазар на стрийминг се оказаха несъвместими със законите в Съюза (снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия (ЕК) ще санкции Apple с 0,5 милиарда евро за антиконкурентни действия на пазарите в Европейски Съюз . Американската корпорация е упрекната в нарушение на антитръстовото законодателство при образуване на достъп до музикални услуги.

Това ще бъде първата санкция за Apple за злоупотреби на пазара за стрийминг на музика, отбелязва Файненшъл Таймс, базирайки се на свои източници. Санкциите против компанията ще бъдат наложени след следствие, почнало още през 2019 година по тъжба от шведската услуга Spotify.

Стрийминг платформата упрекна Apple в корист, защото компанията, като извънреден притежател на магазина за приложения за iOS устройства, постанова свои лични условия на разработчиците от така наречен „ трети страни ”. По-конкретно, съгласно жалбата, Apple изисква 30 % комисионна от музикални услуги, които се конкурират с Apple Music, в това число Spotify, при заплащания, направени посредством платежната система на Apple.
още по темата
Това условие обаче не се ползва за услуги като Uber и Deliveroo, които не са директни съперници на услугите на Apple. Компанията начислява комисионна от 15% до 30% на някои разработчици за потребление на системата за заплащане в приложението, отбелязва Ройтерс.

Приходите от услуги на Apple, в това число от App Store, са нарастнали до 20 милиарда $ на тримесечие през последните няколко години. Apple акцентира, че 85% от разработчиците в App Store не заплащат комисионна, което разрешава на европейските разработчици да имат достъп до пазари и клиенти в 175 страни посредством App Store.

„ Глобата, която ще възлиза на към 500 милиона евро и може да бъде оповестена при започване на идващия месец, е кулминационната точка на антитръстовото следствие на Европейска комисия дали Apple е употребила своята платформа, с цел да облагодетелства личните си услуги пред тези на съперниците ”, споделят източниците.

Според тях, Европейска комисия признава дейностите на Apple за несъвместими с разпоредбите на съюза за увеличение на конкуренцията на пазара. Брюксел упрекна компанията, че „ злоупотребява с властната си позиция ” и постанова антиконкурентни търговски практики на съперниците, допълват източниците.

Законодателството на Европейски Съюз планува опция за налагане на санкция в размер на 10% от годишния оборот на компанията. Така санкцията на Apple може да доближи 40 милиарда $.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР