Практиката е показала, че по-качествените имоти се появяват при възходящ

...
Практиката е показала, че по-качествените имоти се появяват при възходящ
Коментари Харесай

Инж. Пламен Андреев: При възходящ цикъл на пазара има по-качествени имоти

Практиката е посочила, че по-качествените парцели се появяват при прогресивен цикъл на пазара. Предприемачите се „ състезават “ да влагат повече вложения в качество, технологии и материали. Сега сме в края на този цикъл и евентуалният покупател има избор да придобие парцел, какъвто в идващите цикли на процеса би намерил мъчно.

Това споделя инж. Пламен Андреев, създател на строително-инвестиционна компания „ Планекс “, която оперира главно във Варна, Черноморския район и София. От 2019 година инж. Андреев е мажоритарен притежател на групата „ Планекс концепт “, част от която е и „ Планекс Инвест “ ООД.

Разговаряме с него за трендовете в строителния бранш и на имотния пазар, както и за най-големия и зелен план, осъществен у нас –.

Г-н Андреев, строителният бранш се намира в обстановка на повишаващи се цени на материалите и на труда, нестабилно енергийно бъдеще и важаща за всички промишлености инфлация. Как тези провокации се отразяват на знаковия план на „ Планекс Инвест “ Морени във Витошката яка?

Такова време е пристигнало. Секторът работи умерено и предвидимо 10-12 години. Сега не е по този начин. Обстановката се трансформира извънредно динамично и изисква доста повече старания за ръководство – както на самото строителство, по този начин и на логистиката и финансовите средства.

Инфлацията е действителност, която бяхме не запомнили. Също по този начин никой и не предполагаше, че в 21-ви век ще има военни дейности, че няма да има строително желязо и природен газ да вземем за пример.

Ние успяхме да „ избягаме “ отчасти от тези процеси при реализацията на първи стадий на плана Морени, само че за втори и идващите – ще се оправяме при тези условия.



На какъв стадий е сега планът?  

Първият стадий е съвсем приключен и ще бъде въведен в употреба през април 2023 година – в сходство с графика и подписаните контракти. Занимавам се персонално с всички елементи, в това число с озеленяването и ландшафтното решение. Убеден съм, че продуктът, който сътворяваме, ще оправдае упованията на всички, които наблюдават развиването му.

Независимо от всички компликации – с материали, хора, цени и други провокации – ние реализираме тъкмо първичната градоустройствена идея, архитектурна визия и „ зелена “ симбиоза сред здания и природа.

Вече сме в напреднала фаза на грубия градеж на част от втори стадий. През идната година ще стартираме и последните здания от комплекса.



Кои са основните трендове, свързани с цените на пазара и съответно с цените на парцелите?

Всичко нараства – материали, горива, сила, газ, заплати на личен състав. И не се знае докога. Как да бъдат изключение парцелите и то тези в градеж, които сега употребяват разноски?

Скоро ще нарастнат и заемите, и то ускорено. Расте и инфлацията.

Но най-малко сега инфлацията е много по-висока от лихвата по заема, което е съображение да се опазят наличните пари посредством инвестиция в парцел.

Практиката е посочила, че по-качествените парцели се появяват при прогресивен цикъл на пазара. Предприемачите се „ състезават “ да влагат повече вложения в качество, технологии и материали. Сега сме в края на този цикъл и евентуалният покупател има избор да придобие парцел, какъвто в идващите цикли на процеса би намерил мъчно.

Най-вероятно цените ще порастват – даже и да се успокоят. Т.е., в случай че строителната стойност се стабилизира, тя ще бъде на високите равнища. Едва ли ще паднат. Падащите цени по принцип са сигнал или за закъсал бизнесмен, или за фалшив, проблематичен или мъчно продаваем парцел.



Какъв е размерът на вложенията в Морени?

Освен високата себестойност на строителството на постройките, тъй като по принцип архитектурата и структурите са „ скъпи “, досега сме вложили над 11 млн. лв. в инфраструктурата на плана – всички площадкови мрежи, в това число газ и оптични връзки, пречиствателна станция, трафопостове, улици, езеро и така нататък

Това е спецификата на плана. Успяваме да го осъществяваме, с помощта на опита на екипа ни, на навременните дейности и договаряне на строително-монтажните действия.

Част от оскъпяванията са за наша сметка, част от тях за идващите стадии калкулираме в цените на парцелите, които разгласяваме в продажба на идващите стадии.

При всички проблеми, с които се сблъскваме, ние съумяваме да получим продукта подобен, какъвто сме желали и проектирали – без отклоняване от първичната идея и архитектура на постройките.

Към момента са продадени всички жилища от първи стадий, включително  разширението му. Продадени са и към 70% от постройките, които изпълняваме от Етап II.

Морени е неповторим артикул за пазара на парцели в България, харесван и обичан освен от нас, а и от доста наши клиенти, бъдещи притежатели на жилища.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР