Практически всички модерни WiFi мрежи са застрашени от нов сериозен

...
Практически всички модерни WiFi мрежи са застрашени от нов сериозен
Коментари Харесай

Всички WiFi мрежи са застрашени от пробив


Практически всички съвременни WiFi мрежи са застрашени от нов сериозен пробив на сигурността, оповестява онлайн изданието Ars Techinca. Проблемът визира протокола WPA2 и съгласно експертите от Katholieke Universiteit Leuven в Белгия, визира на практика всяко устройство, което има WiFi.

Уязвимостта KRACK е открита още преди седмици, само че се е пазила в загадка до момента в който могат множеството компании да реагират. Най-засегнати са устройства, които употребяват Android и разновидности на Linux. По-малък е рискът за macOS и Windows.

Уязвимостта разрешава на хакери да наблюдават считана за криптирана информация по WiFi връзка. В някои случаи даже е допустимо пролуката да се употребява за прибавяне на вируси към интернет уеб сайтове.

Microsoft разгласи, че към този момент има обновяване за всички поддържани сега версии на Windows, което отстранява казуса. Компанията предлага на всички компании и консуматори да обновят своите версии на Windows с последните ъпдейти от 10-ти октомври т.г.

Apple също споделя, че казусът вее е отхвърлен в нейния програмен продукт. В това число попадат macOS, iOS, tvOS, watchOS. Разликата е, че " кръпката " към момента не е изпратена до потребителите. В момента тя се предлага единствено за основателите на приложения, а скоро ще бъде изпратена и до устройствата. Когато ъпдейтът е конфигуриран, даже устройствата да се свържат с друго устройство, което е компрометирано от KRACK, те няма да са застрашени.

Според анализите, към 41% от устройствата с Android са уязвими на офанзивата, като това са най-вече модели с Android 6.0 и по-нови. Производителите на смарт телефони и Гугъл към момента работят по премахване на уязвимостта. Телефоните Pixel на Гугъл ще получат обновлението чак на 6-ти ноември т.г., а останалите производители занапред би трябвало да вземат решение по кое време и по какъв начин да създадат същото. За в този момент няма данни уязвимостта да е позната и употребена от хакери, само че откакто към този момент е оповестена, те бързо ще стартират работа по нейното проучване. / vesti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР